[鋁型材]想組裝一張書枱,我見舊貼鎖咗,所以再問。

畢直$3500,唔知夠唔夠?

選擇2020
w128cm * d60cm * h180cm
門字形
我想把,現時的器材,放哂入去呢個門字形書枱。
桌面放34" 21:9 mon
先前睇過5月6號貼文,網友介紹咗淘仔一間,佢訂過滿意的店。

問題一
四條主力直立鋁型材,最細可以用甚麼size ?
因為唔想攪到咁粗身。

問題二
唔想用木材做桌面,我問咗強化玻璃價,平過木材,屋企樓下就有齊木材店和玻璃店。
我想法係一開二,左一塊、右一塊,中間留一條坑用嚟賓穿線用,而且方便放上架。再在mon前的位置放上大塊mouse pad。

問題三
強化玻璃,下面應該放一塊薄身亞加力膠,還是放一塊薄木材質,做H形,還是做田字形?
夾縫中間,要唔要加入甚麼軟質彈性材料放爆?

問題四
如果我想把,4條主力直立柱切斷成7:3長度,方便運輸或者安裝,接口位4邊是不有相關工具鎖實?而且安全嗎?

暫時想到就係呢啲問題,希望大家提供意見,比啲參考我。

感激

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

鋁會唔會太軟呀?直接係tb買桌腳桌架會唔會好D哩?

鋁會唔會太軟呀?直接係tb買桌腳桌架會唔會好D哩?
manqwe 發表於 2016-5-30 03:48

直接ikea買4支腳先120蚊

強化玻璃較重。再加上你個櫃咁大。你四條柱用普通鋁角怕你會彎喎。仲要180咁高。。。

可能我攪錯咗個名
鋁型材,四方形,一條柱咁,四邊都有條坑用嚟上角碼。

哦。。你俾多啲資料嘛。。
例如呢隻鋁材有乜野尺寸,有乜嘢附屬零件。。等。。

真係未聽過有人用2020做書枱
接駁靠一兩口短鏍絲,邊實淨架又軟...
大陸用鋁型材做工作桌都4040,你仲想要幼D....

真係未聽過有人用2020做書枱
接駁靠一兩口短鏍絲,邊實淨架又軟...
大陸用鋁型材做工作桌都4040,你仲想要幼D ...
manqwe 發表於 30/5/2016 22:45

咁轉用4040,咁用桌面支架用日字得唔得?

咁肉你都頂得到!!

其實你想點設計你畫張圖泥比我地睇下啦!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁肉你都頂得到!!

其實你想點設計你畫張圖泥比我地睇下啦!
manqwe 發表於 31/5/2016 21:24

肉酸都無計,用高架,彈性啲,又可把所有電腦相關的放在一起。