有冇ching用過頭燈

想問下,市面上邊款介紹下?有隻T6燈片既係咪算最光?

有冇tb的可介紹下

唔可以淨係睇用邊款燈珠(LED),仲要睇埋驅動電路,電路差嘅話,T6可能仲暗過Q5。

唔可以淨係睇用邊款燈珠(LED),仲要睇埋驅動電路,電路差嘅話,T6可能仲暗過Q5。 ...
dcc2000 發表於 29/5/2016 22:47

咁師兄有冇介紹下?門外漢一名

via HKEPC Reader for Android

想問下,市面上邊款介紹下?有隻T6燈片既係咪算最光?

有冇tb的可介紹下 ...
takeoto 發表於 2016-5-29 22:16

L2 燈珠 > T6 燈珠 > Q5 燈珠

暫時最光應該係 L2 燈珠 當然越光越耗電

平價野 Q5 燈珠 我都買過兩款 都係幫人買

L2版:功率【10W】;流明【1198】;色温【暖白:聚光下5500-6000K】;散光【2米外直径2米】
Q5版:功率【5W】;流明【350】;色温【暖白:聚光下6000-6500K】;散光【2米外直径1.5米】

以下我自用既 就係 L2 燈珠頭燈 用兩粒 18650 電池 可變焦 可拆開夾腰帶等...... 都得

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=t20ifnre2643

下圖兩支都係 L2 燈珠 左邊係手電筒 右邊係頭燈

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

樓主不如講下預算, 用途同要求只講燈珠好難幫手.

平價野 Q5 燈珠 我都買過兩款  ...
別問我是誰 發表於 29/5/2016 23:04

手電係咪都係分L2,Q5?我記得我手電早期係買Q5,後來賣家就介紹Q2~

其實我都係幫人買

樓主不如講下預算, 用途同要求只講燈珠好難幫手.
Shiva94 發表於 29/5/2016 23:17

我諗佢都係用黎fishing,同埋有時做下維修用咁

我都淘咗十個, 收貨時帶上頭重得滯, 頭痛都死, 試用兩吓後打入冷宮, 望都吾望.

平價野 Q5 燈珠 我都買過兩款  ...
別問我是誰 發表於 2016-5-29 23:04

手電係咪都係分L2,Q5?我記得我手電早期係買Q5,後來賣家就介紹Q2~

其實我都係幫人買 ...
takeoto 發表於 2016-5-30 00:31

手電筒都係咁分

頭燈當然係斑馬好