[開箱] [拆解]2016版共田F95B(4.5W版)及跟舊版的比較(#81有改7W版教學)

注: 大家如果改做手上既4.5W芭蕉扇做7W版,可以跟#81片中的教學 (風險自負!)

琴日係鴨寮街買左把,承惠30蚊
到手後係時候拆開佢睇下!

首先包裝明顯跟15年版有分別,有透明窗及後方有凸起來的芭蕉logo

盒入面有3樣野,風扇一把,說明書一張,同細盒一個,舊版串錯rechargeab"i"e亦串返岩了

細盒入面裝住左一粒18650及USB線一條

電池同舊版有所不同,新版電池是紫藍色,並印有紫色ICR18650等的字樣,舊版則是淺藍色,ICR18650的字是黑色。但標稱容量都是2200mah

風扇背後的貼紙不同了

拆開後PCB板號(95B464GT),走線,都是一樣,充電IC照舊TP4056,但中間有14隻腳果粒IC同舊版一樣都是磨了碼,不能判斷是否跟舊版一樣

摩打近鏡,驟眼睇應該也是一樣

新版:

舊版:

上power supply測試,最高風力(1檔)

舊版: 4.2V 電流1.21A

新版: 4.2V 電流1.02A

應該是跟舊版用左一段時間,摩打唔順有關?

最後測試埋送果條既USB線

頹線一條最好用過第條黎充

Thanks for sharing.

用芭蕉叉電大概800mAh左右,原配果條係雞d,不過應該可以。

我反而想知7w版係點

我反而想知7w版係點
killuer_edwin 發表於 2016-5-30 14:19

我都未搵到淘寶有7W版, 睇評測話7W暴風版比大果把GT532仲大風.

http://unwire.hk/2016/05/28/ktfan2016/review-2/#!prettyPhoto

我的測試記錄跟CHING 一樣.... 舊版在4.2V 下會扯1.2A..
用粒唔係全滿的電池就1.156A 左右....果把風扇我買番來之後差唔多冇用過....所以可以排除了用得耐呢一點
新板反而用細左0.2A電流....只用1A ....
這樣的話.. 新版又何來有7W... .
唔單止唔係7W. 反而有點 山上下來的味道....

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都未搵到淘寶有7W版, 睇評測話7W暴風版比大果把GT532仲大風.
JKC710 發表於 2016-5-30 16:07

岩岩經過鴨療街買左把7w版玩,  真係大風幾多下
先$35蚊, 唔係貴淘室好多

我的測試記錄跟CHING 一樣.... 舊版在4.2V 下會扯1.2A..
用粒唔係全滿的電池就1.156A 左右....果把風扇我 ...
kamcm 發表於 2016-5-30 19:48

你測果把係4.5w, 7w版後面係寫住7w...

岩岩經過鴨療街買左把7w版玩,  真係大風幾多下
先$35蚊, 唔係貴淘室好多

你測果把係4.5w, 7w版後面係寫 ...
killuer_edwin 發表於 2016-5-31 01:04

tb未有7w版上架............

tb未有7w版上架............
JKC710 發表於 2016-5-31 09:55

所以我一直好奇怪呢個7W 版本係點黎

用粒唔係全滿的電池就1.156A 左右....果把風扇我 ...
kamcm 發表於 2016-5-30 19:48

CHing個套Amp既方法有咩名堂
就咁摺塊片係中間就得