呢件野,可以鑽鋁窗嗎?

師兄們,
我"朋友"鋁窗角位斷左拉釘,用唔到直鑽....
想問下面呢件野,夠唔夠力鑽4MM窿呢?

如果唔得,請介紹?

應該得,不過會慢d,鋁用手鑽都穿

呢件工具後邊駁電鑽架喎
應該夠力鑽拉。放心。

應該得,不過會慢d,鋁用手鑽都穿
chining0923 發表於 2016-5-30 19:11

角落位,唔可以真接用電鑽....加左呢件野,希望順利啦

呢件工具後邊駁電鑽架喎
應該夠力鑽拉。放心。
笨笨 發表於 2016-5-30 19:44

角落位,唔可以真接用電鑽....加左呢件野,希望順利啦

師兄們,
我"朋友"鋁窗角位斷左拉釘,用唔到直鑽....
想問下面呢件野,夠唔夠力鑽4MM窿呢?

如果唔得,請介 ...
1號閒人 發表於 2016-5-30 17:45

做咁耐都未見過有鋁窗拉釘位落唔到鑽! 打得到拉釘一是有位落鑽喎, 影張相來睇下!係咪想唔拆窗扇換拉釘呀? 唔可以咁做, 拉釘拉唔實好危險架

做咁耐都未見過有鋁窗拉釘位落唔到鑽! 打得到拉釘一是有位落鑽喎, 影張相來睇下!係咪想唔拆窗扇換拉釘呀? ...
smallstar 發表於 2016-5-31 06:53

師兄有心,
朋友話唔方便影相喎...
係唔夠位放電鑽,但夠位放拉釘鉗,
我會再提佢拉釘要拉實D

鋁窗要成隻拆出黎先食到力轉 唔係會好辛苦

同意6#所講,無理由落唔到鑽。屋企最近驗咗窗,搵師傅換晒啲拉釘,都唔見師傅要用呢件嘢

師兄有心,
朋友話唔方便影相喎...
係唔夠位放電鑽,但夠位放拉釘鉗,
我會再提佢拉釘要拉實D: ...
1號閒人 發表於 2016-5-31 09:57

我相信你朋友淨係換見到果幾粒拉釘, 係唔會安全架, 一扇窗最少有十二粒拉釘, 見到得六粒, 見唔到果六粒更危險影響安全呀, 要換埋晒呀

下圖見唔到既拉釘先重要呀, 還有斷得一粒拉釘, 就極有可能其他拉釘已經嚴重氧化, 換一粒係無用架, 一樣會跌窗落街

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊