[操作疑難] 金章頂開式洗衣機突然不能脫水 fing 干衣物問題

話說用左十幾年的金章頂開式洗衣機在 2012 年突然不能脫水 fing 干衣物, 搵師傅上黎証實起動 Cap. 問題, 當時收左四舊水, 換左粒銀殻 Cap. (估計是大陸製造) , 事隔四年又黎料, 又係所有功能正常, 只有脫水 不能 fing 干衣物, 這是否又是起動 Cap. 出問題呢? 請教各位 C hing 高手, 如何判斷是起動 Cap. 出問題, 還是其他問題呢? 另外係鴨仔街容易買到呢啲 Cap. 嗎? 請指教一下, 謝謝!

之前出過 post

回覆 1# sonycliepda

你有冇只放一條褲去洗,睇下洗唔洗到. 或開側板, 睇吓轉唔轉.
其實你肯定部摩打轉到. 如果你副機上次換起動 Cap., 部摩打應該冇轉.

你開背板见你上次粒銀殻 Cap 爆咗未?

回覆  sonycliepda

你有冇只放一條褲去洗,睇下洗唔洗到. 或開側板, 睇吓轉唔轉.
其實你肯定部摩打轉 ...
raym123 發表於 2016-6-1 00:46

爆cap? 乜啲cap 咁易爆架咩? 上次粒原廠cap 行左十年都無爆cap, 只係電容數值下降左2-3uF左右咋!

如有量電容錶,當然係將電容腳與電路隔離後,再將電容腳短路放電(唔一定要拆出黎度),量一下電容值與標示值是否已減少左較多。
無電容錶就先將有關摩打輸出與負載分離(即空載測試),通電後如不能轉動的話,就用手輕輕幫摩打軸起動(跟正常轉動方向),如用手起動後能轉應該係果粒電容量下降太多。這起動測試係基於摩打無其他機械式(如啤令無油啜緊條軸等)或電氣故障(如摩打線圈內串聯溫度fuse斷路等)。
測度電容前,宜先檢查機械故障或摩打驅動線路故障(即直接將摩打通電測試)。

你部機用 呢種電器
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你部機用 呢種電器
raym123 發表於 2016-6-1 14:01

類似呢類cap., 不過係16uF, 而不是15uF

回覆 6# sonycliepda

你對,唔會爆, 隨時間電容值下降, 如果係咁, 你副機會冇力, 你要好似#4位師兄check 吓粒電容

我屋企果部大眼仔又係間中不懂fing乾脫水,但間中又正常。不懂fing乾時是只會慢速轉,如平時攪衫一樣。
平時慢速攪衫又正常喎。

其他論壇問過,有人答我檢查離合器... 乜洗衣機有離合器㗎咩?

[img][/img]回覆 8# Joe_Black

類似厘d