[操作疑難] 請問電磨鋸不鏽鋼應該用幾多速度&用咩碟?

我想鋸開依個HDD CASE(不鏽鋼)

我用依個電磨(上面果隻係咩碟黎有咩用?用黎磨披口的?)

我見TB有依種高速鋼鋸片(咩係高速鋼???)

但佢寫鋁合金/軟金屬唔知岩唔岩用?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

15000或以上;少用的話用10000試下先.
個case似鋼,咁光滑最好畫(刻)左要介嘅位先.

介碟就用你手頭DREMEL 38MM果塊;
下面有牙的唔啱你今次用.
P.S. 高速鋼即HSS

想問你個HDD CASE是跟什麼箱的?

想問你個HDD CASE是跟什麼箱的?
funfunhk 發表於 2016-6-1 11:46 AM

5.25轉2.5+3.5HDD  Hot plug 盒黎
https://item.taobao.com/item.htm?id=526258680137

15000或以上;少用的話用10000試下先.
個case似鋼,咁光滑最好畫(刻)左要介嘅位先. ...
funfunhk 發表於 2016-6-1 11:39 AM

介碟就用你手頭DREMEL 38MM果塊;
下面有牙的唔啱你今次用.
P.S. 高速鋼即HSS
funfunhk 發表於 2016-6-1 11:44 AM

我用10000開始會有火花,是正常的嗎?
因為我就係用38MM隻磨碟,係鋸到既不過我就覺得有D慢所以先諗係唔係用錯碟
咁HSS同普通鋼有咩分別?

有火花是正常的.
有D慢;其實都算正常,因佢係磨的。
想快d就較快d.

有火花是正常的.
有D慢;其實都算正常,因佢係磨的。
想快d就較快d.
funfunhk 發表於 2016-6-1 12:07 PM

明白謝謝,
順帶一問,如果我想買鋸片(圖3果隻)鋸膠/木既話有冇邊隻好介紹?
TB野唔係好信得過.....好驚斷/彎
仲有,如果我想裝麻花鑽頭鑽孔既話要用邊種轉夾?

回覆 1# inori

師兄。。你第二相圖左上角那個是工作台嗎?可以俾整個台睇下嗎?

我覺得咁搞法隨時釀成血案 用jigsaw加不銹鋼專用鋸片好似安全啲