請指點修理木門鎖頭

各位師兄好,

今天開門時發覺木門鎖頭離開了一條隙縫 , 想上好佢 ,但點都找不到如何打開木門鎖頭上緊鬆脫羅絲 .

請各位師兄指點如何修鬆開理木門鎖頭 ?

謝謝 .

正面

正面

背部

背部
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

擰開佢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 2# samhk

試過用手擰好實之後唔敢擰 , 是否要用拿鉗 ?

我需要取出波波鎖頭

珠鎖,中間圓柱該有一小洞,用一支尖的物件揷入再抽出波波,一般在內的

回覆  samhk

試過用手擰好實之後唔敢擰 , 是否要用拿鉗 ?

我需要取出波波鎖頭 ...
ja8 發表於 2016-6-5 16:04

如果你360度望過把鎖都係無凹位或小孔, 就係咁擰開, 如果太實可用水喉鉗

回覆 5# samhk

回覆 4# hong1825

360度望過把鎖都係無凹位或小孔 , 今晚試試用鉗 , 先謝謝 .

各位師兄好,

今天開門時發覺木門鎖頭離開了一條隙縫 , 想上好佢 ,但點都找不到如何打開木門鎖頭上緊鬆脫 ...
ja8 發表於 2016-6-5 15:51

全部都同一原理 記得由背部拆 如下圖

有啲唔係一條芯 只得一個細孔吉

http://www.hkepc.com/forum/redir ... 13&pid=34943918

通常有一邊係擰
有一邊係扣

扣果邊收埋 d 上住把鎖既羅c ,所以扣果邊多數係裡面,要鎖門果邊
即係你張相背部果邊
搵定支細一定批/幼既鐵準備督lone

回覆 8# wing1234

回覆 7# 別問我是誰

回覆 5# samhk

再次多謝各位師兄 , 檢查後決定用鉗擰開佢 , 用力一擰就開到了 , 並成功收緊羅絲完成修理 ., 感謝大家

回覆  wing1234

回覆  別問我是誰

回覆  samhk

再次多謝各位師兄 , 檢查後決定用鉗擰開佢 , 用力一擰 ...
ja8 發表於 2016-6-6 16:01

你咁暴力扭開佢 或會扭撻咗個 cake 位

可能關咗門後想開門 但扭極都鬆 開唔返門