[操作疑難] NiteCore D4 充 磷酸鐵鋰LiFePO4 正確程序?

看樣子, 它不會自動識別 LiFePO4, 我放進去detect變成Li-ion
長按mode可轉為 LiFePO4.
請問一下, 如果我不記得轉mode, 會有危險嗎?
舉例說, 充電中途停電, 再有電會自動再充電, 但就不會轉做LiFePO4 Mode. Li-ion 電壓比 LiFePO4 高, 會有危險嗎?
那正確的充LiFePO4程序應是怎樣? 好像無論如何要先放電池才可轉mode.

看樣子, 它不會自動識別 LiFePO4, 我放進去detect變成Li-ion
長按mode可轉為 LiFePO4.
請問一下, 如果我不 ...
mcdull 發表於 2016-6-6 12:15

咁奇怪?Detect到唔係嗰隻電,唔會拒絕充而係繼續當鋰電咁充咁奇?

咁奇怪?Detect到唔係嗰隻電,唔會拒絕充而係繼續當鋰電咁充咁奇?
mdws2002 發表於 2016-6-6 14:45

我問左 NiteCore... 佢話係... detect 唔到.  咁就奶野了. 證明真係好危險, 如果佢default 係磷酸都仲好, 因為電壓低啲, 但佢default 係Li-ion, 佢又講明用 Li-ion充有危險, 唔通佢expect 我充四粒電時望住個充機有冇斷到電? 咁都可以係香港賣? 真唔真?

"您好,很高兴收到您的来信。由于目前我们的D4充电器还不能自动识别所有不同类型的电池,所以需要手动调整充电的模式,我们十分抱歉。

另外,如果您使用锂电池充电模式充磷酸铁锂电池,是有可能会发生危险的,因为磷酸铁锂电池里面是没有保护板的。所以在为磷酸铁锂电池充电的时候请小心注意选择充电模式,这些在说明书以及我们官网上都有列明。"

我問左 NiteCore... 佢話係... detect 唔到.  咁就奶野了. 證明真係好危險, 如果佢default 係磷酸都 ...
mcdull 發表於 2016-6-6 15:59

咁玩法,即係真係定時炸彈嚟。
咁我唸你唯有真係唔好用佢嚟充LiFePO4啦。
或者要充嗰陣真係要望任佢啦。

咁玩法,即係真係定時炸彈嚟。
咁我唸你唯有真係唔好用佢嚟充LiFePO4啦。
或者要充嗰陣真係要望任佢啦。 ...
mdws2002 發表於 2016-6-6 16:24

設計果個真係天才, 冇保護板仲要插左電先可以轉mode.  其實我選D4 其中一個原因就係我果4粒 LiFePO4...

本來呢類多合一嘅叉機,個設計都係當放入電池時,先用較大電流叉吓粒電,睇吓電壓同電流升幅,依據default值,嚟 "估吓" 放咗粒咩電芯(鎳鎘/鎳氫,鋰電。

不過呢款叉機嘅預設確係有問題,既然可以叉LiFePO4,應該set max係3.6V先,檢測到達3.6V~3.7V果時嘅叉電電流,假如已係好低嘅話,就係LiFePO4,仍然係高嘅話,就係Li-ion電芯,先至繼續行Li-ion叉電方式。

mdws2002 發表於 2016-6-6 14:45

冇出奇,之前都有CHING試過,所有D4 DETECT唔到既電,都當成鋰電充