[操作疑難] 如何將「USB尿袋」output 代替 AAA 作電源?

如何將「USB尿袋」output 代替 AAA 作電源?

事源我用緊圖中呢款 Ikea 感應燈,
用 3 x AAA 電,
若用充電 = 900mah x 3 = 2700mah(或甚至唔足數)....
經常需要充電,很煩

手頭上有好多電話用既「尿袋」,
唔知可否將 USB output 駁佢呢?
至少我為「尿袋」充電快、方便。

求高手教路,如何接駁、那兒買適合的線呢?
謝謝大家

最後去鴨記搞掂
AA x 4粒 電池盒....$8
駁線豆豆 x2粒.........$3
延長線一碼...............$1

感覺好似整炸彈咁,好搞笑~~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

淘仔鋰電感應燈45人仔好光USB叉電,
背有磁石再外送背有3M貼既底座,隨裝隨拆
我買左3隻,效果很好

搵條兩芯 USB 線,剪斷見红黑的話,焊落正負極
但 V數大左,LED輸入可能定左 4.5v, 所以未必會著,著都可能會過熱

我用緊類似感應燈,三粒AAA,约半年充一次,都唔係好晒時間,唔好駁黎駁去咁麻烦

900mah x 3 (串聯)=900mAh

搵條兩芯 USB 線,剪斷見红黑的話,焊落正負極
但 V數大左,LED輸入可能定左 4.5v, 所以未必會著,著都可能 ...
joecc 發表於 2016-6-6 17:45

可能我買得頻密,我唔夠一星期一次.......所以好困擾

900mah x 3 (串聯)=900mAh
jacky1d01 發表於 2016-6-6 17:46

噢........唔怪得咁少電量

淘仔鋰電感應燈45人仔好光USB叉電,
背有磁石再外送背有3M貼既底座,隨裝隨拆
我買左3隻,效果很好 ...
孤兒仔 發表於 2016-6-6 17:34

嗰支我都有用呀,但睇下可否物盡其用,多一支用囉

回覆 5# dearkaki

可能充電池老化

唔駛咁煩,買兩支USB LED燈條搞掂曬,SSP福仁特賣場,$20/支,再要正D,可以用USB LED長燈條,有多種選擇

USB燈條:
https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=13#detail

USB長燈條:
https://detail.tmall.com/item.ht ... ies=3064956:8331779

回覆  dearkaki

可能充電池老化
joecc 發表於 2016-6-6 17:56

應該唔係,我開了排新既 sanyo eneloop 白電,效果都差唔多,一星期內玩完

最煩既,因為我部叉電機係 4 AA / 2 AAA.....叉兩轉好煩