[操作疑難] 求救:....如何桿接「健身單機咪錶」線路

一個唔小心,整跌咗個「健身單機咪錶」落地,散開兩邊,
最大鑊既係電線甩咗....

但就咁睇,線路簡單,但就唔識點駁,
唔知有無高手可教路呢?
(已寫 A,B,C,D,E,F,G,H 作線路點,方便大家研究電路點去)

....又或者,有無師兄有同款「健身單機咪錶」,
可鬆幾粒鑼絲嚟影張相我參考呢?

萬謝

PS:就係呢款單車機
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

純靠估,按常理,E/F 的紅黑線應該跟正負駁電池。另外一對線就是 A/B, G/H。

純靠估,按常理,E/F 的紅黑線應該跟正負駁電池。另外一對線就是 A/B, G/H。
C_Law 發表於 2016-6-7 05:58

師兄意思係
單車腳踏訊號:A連G .......B連H
電池畀電:  C/D  +  E/F   

咁對?.........但 C/D  +  E/F  點配好呢?

你打開個電池蓋先知

紅+ 黑-

電池後面好似係符號,C係+,D係-

你打開個電池蓋先知

紅+ 黑-

電池後面好似係符號,C係+,D係-
Mr.Poon 發表於 2016-6-7 10:07

補返張相先,希望明啦,可參考上面的相,有佢內裏擺位

btw, 我見盒子內,即 C/D 貼紙旁的 + - 號,就已經是提示添~~

一個唔小心,整跌咗個「健身單機咪錶」落地,散開兩邊,
最大鑊既係電線甩咗....

但就咁睇,線路簡單,但 ...
dearkaki 發表於 2016-6-7 02:53

That's ...........

That's ...........
kammoo 發表於 2016-6-7 11:34

謝謝.....但好似有點小問題,我補充一下吧

1: A/B 係直駁單車機訊號線的插,唔似電源,若 B>D連接,會唔會有問題呢?
2: 另漏了 E & H 未駁

A>G
B>H
C>E +
D>F -
試下得唔得!

A>G
B>H
C>E +
D>F -
試下得唔得!
cwlam0920 發表於 2016-6-7 14:32