張椅個背連接坐的地方斷左

張椅個背連接坐的地方斷左,本身應該係燒焊連接,請問如果自己燒焊返難唔難呢? 有無乜要注意 。

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 縲絲位有兩塊鐵片,想焊返上去個椅底到.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

自己燒焊返難唔難呢?

易學難精 可能會燒到一大堆屎係度 

切記唔好直望 (要用焊鏡) 否則夜晚瞓覺 雙眼會痛到瞓唔到 

張椅個背連接坐的地方斷左,本身應該係燒焊連接,請問如果自己燒焊返難唔難呢? 有無乜要注意 。 ...
qkuser 發表於 2016-6-7 08:49

影幅相比大家研究

燒雞屎焊好容易, 想燒到魚鱗焊就去上堂, 考番個焊工牌先啦 !

自己燒焊返難唔難呢?

易學難精 可能會燒到一大堆屎係度 

切記唔好直望 (要用焊鏡) 否則夜晚瞓 ...
別問我是誰 發表於 2016-6-7 14:27

之前用線圈牛、黑鏡焊罩時我都覺得係比較難焊到靚仔

直至早排買咗部電子焊機及變色龍焊冒後,第一枝電焊枝已經可以焊到魚鱗焊出嚟,合適嘅工具真係超級重要,尤其是自動變暗嘅焊冒,唔使揸住焊罩可以空隻手出嚟,又可以望清楚工件扶住焊枝落位又準又定,而且唔會眼花

直至早排買咗部電子焊機及變色龍焊冒後,第一枝電焊 ...
digiman 發表於 2016-6-7 16:29

幾時發明左啲咁好既野㗎?

直至早排買咗部電子焊機及變色龍焊冒後,第一枝電焊 ...
digiman 發表於 2016-6-7 16:29

以前燒焊 左手楂焊鏡 右手楂焊鉗

想兩件野想碰埋 一點焊就走位 不停 loop 

笨笨 發表於 2016-6-7 18:13

https://www.youtube.com/watch?v=65I4Zx5VDKo 

笨笨 發表於 2016-6-7 18:13

變色焊帽?好耐之前已經有,但好貴,依家TB幾十都有交易,燒焊必備
實際效果
https://youtu.be/VBOLrF4y1vo?t=183

別問我是誰 發表於 2016-6-7 18:49

人地呢個係MIG焊, 梗係靚仔啦 !