[操作疑難] 求救........煤氣熱水爐壞左,轉儲水式電熱水爐

住公屋, 水壓超低, 經常開熱水就係熱水, 一開凍水就變凍水, 永遠調5到水溫. E家部煤氣爐壞左, 如果轉用儲水式電熱水爐, 會5會好D, 請各位指教

人兄
你住邊呀;
公屋一向水壓都好好的;
會不會是媒氣熱水爐開水制有問題 ;
普通無跟煤氣爐的水喉;
水力大不大;
如果大即是煤氣爐那邊有喉有問題;
用儲水式電熱水爐;
要得的;
普通20分鐘滾;
如果你怕凍 冬天可能不夠水;
一次澡完;
洗頭澡身;

人兄
你住邊呀;
公屋一向水壓都好好的;
會不會是媒氣熱水爐開水制有問題 ;
普通無跟煤氣爐的水喉;
水力大不 ...
aazz 發表於 2016-6-9 10:12

我地係舊式公屋,  由裝煠氣爐個一日開始,未試過可以調到水溫.......搵師傅睇過都無辦法...問過煤氣公司D人,都話呢個係死症..所以E家壞左,諗下用電,睇下得5得,但係爬文見有人話儲水式開3分鐘就無晒熱水,.....搞到我5知邊樣至岩屋企人用.

我地係舊式公屋,  由裝煠氣爐個一日開始,未試過可以調到水溫.......搵師傅睇過都無辦法...問過煤氣公司D ...
black062006 發表於 2016-6-9 10:19

當然不會3分鐘用哂熱水;
是乎人兄用熱水多不多;
小第冬天都夠用;
20公升;
如果你怕凍就多數熱天都可能不夠;
小第都是公屋 差不多 50年;
人兄有沒有調過屋外的水制;
開大一些;
人兄的公屋應該有換大 銅水喉未;
小第的 換左 3,4 次;
最近幾年前換左銅水喉

當然不會3分鐘用哂熱水;
是乎人兄用熱水多不多;
小第冬天都夠用;
20公升;
如果你怕凍就多數熱天都可能不 ...
aazz 發表於 2016-6-9 10:28

已經換過啦, 都係無改善....如果學C兄咁講, 應該用儲水式電熱水爐都無問題,THX

起碼要38公升同安裝時間制,就方便

起碼要38公升同安裝時間制,就方便
tik57 發表於 2016-6-9 10:56

17.2L用家表示冬天出事架嘛

不過儲水式一定要改手勢....熱水唔可以開大,盡細幾多就幾多...

初時大少少就係差果小小最後會出事,最好買30L會比較好

水壓問題應該會好D

25L電熱水器用家表示,
冬天男人用無問題,
女人用到面青<--------特別係長頭髮女仕

用手機拍出水情況去煤氣公司問吓有冇恆溫爐適合,依家啲恆溫爐唔使溝冷水只需調溫度掣,只係唔知你嘅出水情況能唔能達到恆溫爐起火嘅最低要求啫,最好都係去煤氣分司問問

儲水式爐人多用有排等。不如先搵煤氣師傅睇咗裝新爐得唔得先,如果師傅話水壓問題唔得就有理由叫房署整。