抽濕機起動電容爆左

抽濕機有風出但係抽唔到水,一打開就見到

借問聲換返同一樣450V 7uF 就得 下面40/085/21 係咩意思

但係見後面個壓縮機熱到辣手  會唔會都係有問題

直接攞張相去配。

抽濕機有風出但係抽唔到水,一打開就見到

借問聲換返同一樣450V 7uF 就得 下面40/085/21 係咩 ...
3kiu 發表於 2016-6-9 14:46

氣候類別-40度到85度
  恒定濕熱試驗時間21天

應該係咁

佢個係CCB61風扇電容, 其實佢搭咗去風扇, 定去咗壓縮機.
如果搭咗去壓縮機, 好似要用CCB60, 用錯又噴漿

我係你會望吓副機仲有冇第二個電容, 有冇電路圖

佢個係CCB61風扇電容, 其實佢搭咗去風扇, 定去咗壓縮機.
如果搭咗去壓縮機, 好似要用CCB60, 用錯又噴漿

我 ...
raym123 發表於 2016-6-13 01:31

我無記錯就好似係搭壓縮機 可能睇/記錯左, 但係開機果時有風出

抽濕機型號係Kelvinator KR2320, 不過乜都搵唔到

回覆 1# 3kiu
   生仔 ???

換了 便可用 ....
    http://www.hkepc.com/forum/viewt ... D%E6%BF%95%E6%A9%9F

回覆  3kiu
   生仔 ???

換了 便可用 ....
fred2088 發表於 2016-6-13 15:41

出POST前都有睇你個POST
但係你又無講 有無風出, 抽唔抽到水

我部機係有風出但抽唔到水

回覆 7# 3kiu

Yes , 同你一樣 ..

https://s.taobao.com/search?q=cb ... .1.6856637.d4910789

如果之前個噴漿, 你不如換個CCB60 , 其它spec 要一樣.
電容應該大啲,要有位裝先得!

雖然强國貨, 結果可能一樣

回覆  3kiu

Yes , 同你一樣 ..
fred2088 發表於 2016-6-13 15:55

我都有上TB搵, 我見有好多都得好幼既線
過幾日買定幾粒插腳既試下