更換門鉸數問

家中其中一隻門鉸終於死亡, 自己從未換過, 所以要請教大家.

請問門鉸有冇分尺寸 ? 定帶出去配?
是否裝番上原位就可以?
乜地方可以買到?

唔該大家先

鬆左,定真係斷左?

鬆左,定真係斷左?
TH30 發表於 2016-6-9 22:08

真係斷左

拆埋隻較連較底去五金店配,照睇應用了10年已上,可能是175無掣太古較

家中其中一隻門鉸終於死亡, 自己從未換過, 所以要請教大家.

請問門鉸有冇分尺寸 ? 定帶出去配?
是否裝番 ...
BillGay 發表於 2016-6-9 21:55

梗係拆埋出去配 你呢款叫 175 鉸 (可開到 175 度)

不過呢啲較 都應該係 standard

試吓攞去普通五金舖問吓 問多幾間 可能有 木材行都應該有

如果出旺角呢 以下呢度必定有 仲有好多間舖揀
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 90&pid=34965751

唔該晒上面咁多位 星期六出買.

十萬個唔該

拆埋隻較連較底去五金店配,照睇應用了10年已上,可能是175無掣太古較
boyron 發表於 2016-6-9 22:13
我呢隻門 三隻 175 鉸 用咗廿年到而家仲健在 

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

見到人地丟櫃, 拆哂d較來備用
因為屋企d家俱有20-30年了

見到人地丟櫃, 拆哂d較來備用
因為屋企d家俱有20-30年了
Faye 發表於 2016-6-9 22:46

你拆果啲 可能同你用開果啲差唔多年幾  或有啲仲耐

上個月才更換, 買時留意掩門冚口尺寸有分1/4" 和3/4", 最好帶原有門較去配.