30年水總無啦啦自己跳

已經check過所有家電都冇事,會唔會係水總有問題?

如果所有電器都甩左插座。但一樣跳水總。可能是插座,接線蘇,或水總自己出問題喎。

三十年前應該係水氣和總制分開兩舊喎。好似未有水總。嗰時啲電燈佬好多都唔識駁水氣制,周圍問人。

因為個大制係真係就咁一個制,所以識跳果個應該係ELCB
但玩左咁多年唔知佢會唔會老化出問題

如果已經真係甩晒全屋電器,包括所有接總蘇,都一樣跳制。咁一係燈喉有水氣漏電。一係條水總本身有事,或者逐個蘇位拆開睇下有無小強陣屍蘇位做成短路。

甩晒插座都跳水氣掣既話,如對電有一定認識,可先將總掣箱(菲箱)有關每條13A蘇環形線路個MCB關上,後用膠布黐好(模擬 Locked open)粒膠的防止有人誤開,再將該環路有關插座上所有電器甩開,用它錶度下插座內火線對水線的絕緣電阻,如太小(應>1M)就要打開每個蘇底跟跟原因,試完所有13A環形插座(房、廳、廚房)都唔覺有漏電問題,就係其他非經插座電線、燈喉漏電或水氣掣損壞。

總之唔係電器引致跳制就煩了。

甩晒插座都跳水氣掣既話,如對電有一定認識,可先將總掣箱(菲箱)有關每條13A蘇環形線路個MCB關上,後用膠 ...
diputs 發表於 2016-6-10 12:33

水總 = 水氣總制 > 全屋所有電器都受水氣總制管住

就唔會分開插唔插蘇既事 係成個菲箱所有電路既事 包括燈.等等 所有野

甚至燈 火對水 青對水絕綠差 都有影響

回覆 1# roytam1

我估而家大部份師傅都會建議換個新的再睇下有無問題, 因為人工貴, 如果換左後唔再跳就唔使再慢慢檢查

制如果跳得多係會鬆

建議重新meg 線

500v 先量倒 short circult

其實如果佢唔係即跳而係久唔久自己跳,可以點樣查?