其實有邊啲方法係屋企整PCB?

小弟平時都係用油性筆係覆銅板到直接畫線
畫好就成件丟落去刻蝕劑到
但次次刻完都發現有啲線同pad會刻走埋
想救都救唔返

事關條條線都係親手畫
有時有啲線路畫仲成粒鐘先畫完
例如8051個40隻腳
重做真係喊哂口

係呢到想問下各位ching
其實仲有啲咩方法去diy塊PCB?

試過係屋企曬板
曬完拎去顯影
一顯咩都無哂
P.S .依加就係用整衰左個啲板整

油筆畫線上銅面時枝筆行得太快?
太快的話,條線不夠實色,蝕板時就會斷。

至於曬板,重有無未曬過的板剩低?
有就 Cut 一小塊完全未曬過的板掉落顯影劑,如果仍然係完全甩色,即係你買返來的板 and/or 顯影劑本身有問題。

另外就係曬板幅圖,印落紙的時候有無 Mirror 去印?
曬板時反轉張紙,有線的一邊貼住塊板,無線的白紙面向燈。

最近這裡的電子版都有人講過整 PCB,不妨過去睇下。

油筆畫線上銅面時枝筆行得太快?
太快的話,條線不夠實色,蝕板時就會斷。

至於曬板,重有無未曬過的板剩 ...
C_Law 發表於 2016-6-10 19:54

唔該哂Ching
比你立即點醒左
畫線個陣的確行得好快
下次整個陣再注意下先

講返曬板
啲板係taobao到買的
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=2293896
上次試過跟你個方法去試板
用全黑的紙去曬
分別試左 5 10 15 20 25 30 分鐘
拎去顯影無任何問題
5-10分鐘個部份效果最好

之後真係拎住線路去曬板
曬完一顯影,出事
再一次變成覆銅板

點都好真係要多謝ching

如用紫外光曬,一般 60~90 秒
如用日光燈 (普通光管),一般 8~10 分鐘

如用紫外光曬,一般 60~90 秒
如用日光燈 (普通光管),一般 8~10 分鐘
patmb 發表於 2016-6-10 21:14

我之前係用紫外線LED曬的
可能光源太集中
曬五分鐘到已經出事

如線路唔係好精細,用激光打印機調高d打印濃度,印係光面激光打印相紙或光粉紙,再用熨斗轉印上已清潔好的銅板上都係一種方法。

我以前用油性筆畫底板之前,會先用舊的水砂紙把銅面輕輕濕磨,
弄干之後再用酒精擦拭銅面,盡量去除表面的污漬和油脂。

不過,這是廿多年前的事了。
因為:

(1) 氯化鐵會弄至到處都是黄漬,不小心沾到衣服的話,報癈吧,洗不掉的!
(2) 以前都是插腳的零件,鑽孔是令人煩腦的事情。

所以後來都是用洞洞板(萬用板),甚至 … 紙上談兵算了

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 7# FPDman

請問 7# 後面兩幅圖是用什麼 s/w 做出來?

回覆 8# C_Law
SketchUp

回覆 9# FPDman

唔該師兄!