抽氣扇唔著, 而睡房燈都唔著

各位師兄, 有時求教.
本人住在公屋廿年一直都未有出現電力問題. 今年年頭公屋進行過翻新, 買了新的抽氣徑及LED燈 . 直至近日, 發現家中有2個電力裝置出現問題. 第一, 開啟廁所的抽氣扇(KDK牌)時, 它開頭數秒會轉動, 之後便停止, 關掉開關掣再開時,它便不轉動了. 等候五分鐘再開時, 它又會轉動數秒, 但之後便停下.  連接同一組電掣的煤氣爐及燈每次均能成功開著.
第二, 其中一間睡房開燈(LED燈)時, 它不著. 關掉開關掣, 再開時, 有時會成功著燈有時則不會.
這兩個電力裝置, 相信是由同一條主要電線分出來的電掣位. 家居未有因這2個電力裝置而出現跳總掣之情況. 而家中的其他電器均沒有影響.

本人欲知道是否主電線出現問題. 如果是電線出現問題, 是否要搵電工來檢查? 會否有電工可作介紹?

各位師兄, 有時求教.
本人住在公屋廿年一直都未有出現電力問題. 今年年頭公屋進行過翻新, 買了新的抽氣徑 ...
bernardyeung 發表於 2016-6-19 23:49

某一個接駁地方啲綫鬆咗 特別係青綫 (黑或藍色)

例如你駁過既燈 如果入面有兩條 (黑或藍色綫) 好大機會係呢啲鬆咗

問題出在 99% 係綫鬆 

連接同一組電掣的煤氣爐及燈每次均能成功開著.

將呢組既菲士關閉 再鬆開每個相關既 燈 抽氣扇 煤氣爐 呢啲接綫位

重新用螺絲批再扭實佢 每個位都跟跟扭扭佢 包括 水綫 紅/棕 黑/藍 

扭實完最好用小小力抆吓每條綫 睇吓會否甩 做哂以上 再開菲士測試

最重要 要肯定你鬆開果度條菲士有關閉 唔敢肯定既話 就所有菲士關閉

唔好以為開咗燈制支燈唔著 代表無電 反而鬆開支燈 條 (黑或藍色) 會有電

呢啲就係行內所講既回頭氣 呢啲先電死人 

睇多幾睇 係咪覺得好似好危險咁呢   如覺得係 就搵個合資格人仕檢查

有污穢野

係呢,你確定抽氣扇同LED燈冇壞呀?

估計係接駁不良
有鑼絲未上實
公屋街市或商場
賣光管燈膽舖頭通常有師父可上門維修
先去問一問價再決定

公屋?
公屋叫房署整咪得囉?

去到電箱,打後住户負責,除非屋内大火燒過房署先跟

新加两件电器自家安裝?

去到電箱,打後住户負責,除非屋内大火燒過房署先跟
csk101 發表於 2016-6-20 08:55 AM

因為樓主話「年頭公屋進行過翻新」
唔知咁可唔可以入阿公數

回覆 6# csk101

好似係照幫你整, 但仲收得貴過街價

回覆  csk101

好似係照幫你整, 但仲收得貴過街價
whitechunk 發表於 2016-6-20 14:59

唔會整,叫個住戶比返張WR1過黎