電風扇換電線一問

屋企把電風扇比隻狗仔咬爛左條電線,其實只係條電線爛左,唔想掉左佢,想自己換左佢

試過拆左個底座,見有粒螺絲係鑲死左,用十字批係開唔到,而且見到D電線好似係連住電路板,因為拆唔開,只係靠透明位睇到

請問我應該點換條電線?中間CUT左佢用電燈膠布再駁?試過了,可能我手勢唔好,唔著‥‥

又諗過搵師傅整,但宜家搵唔到電器維修,賣五金就有

咬爛之後 有冇試過把風扇著唔著

會否咬爛時短路 令到插蘇頭粒菲士燒咗 所以你再駁回都唔著

另外 駁線最好用 (針玉) 之後再用電線膠布包住

即係買過修線後 個駁位要係風扇之內 (有野保護駁線位)

試過拆左個底座,見有粒螺絲係鑲死左,用十字批係開唔到,
而且見到D電線好似係連住電路板,因為拆唔開,只係靠透明位睇到

以上問題 當然要有圖 咁先容易解答 否則斷估無痛苦 

換條新電線 + 簪玉 + 索帶

Panasonic?個底座係咪星字螺絲?
果口星字螺絲,可用1字批鬆开佢,但要D技巧,跟住拎走個圈扣,最後買條新絲跟返色,針玉,焊錫,隨你,只係異曲同工!

咬爛之後 有冇試過把風扇著唔著

會否咬爛時短路 令到插蘇頭粒菲士燒咗 所以你再駁回都唔著

另外 駁線 ...
別問我是誰 發表於 2016-6-21 14:48

我今晚返去影相比你睇

條線係無開風扇果時比佢咬爛左,之後我就咩野都唔識以為將D銅線卷埋一齊,之後用電燈膠包住就可以……但係唔著

Panasonic?個底座係咪星字螺絲?
果口星字螺絲,可用1字批鬆开佢,但要D技巧,跟住拎走個圈扣,最後買條新 ...
999067800 發表於 2016-6-21 15:22

係呀,就係PANASONIC喇,但我無辣雞,仲唔識用添……好慚愧

如有辦法拆開底座,用針玉接駁,電工膠布包扎。另睇有冇需要將原電線改長用,我現時將屋企落地扇電源線改成近4米長,超實用。

我今晚返去影相比你睇

條線係無開風扇果時比佢咬爛左,之後我就咩野都唔識以為將D銅線卷埋一齊,之後用 ...
XdanX 發表於 2016-6-21 15:46

有它表 就試埋插蘇頭粒菲士有冇斷

簡單測試將D銅線卷埋一齊都可以 長遠就唔好了

有它表 就試埋插蘇頭粒菲士有冇斷

簡單測試將D銅線卷埋一齊都可以 長遠就唔好了 ...
別問我是誰 發表於 2016-6-21 16:19

UPLOAD返張相比你睇睇先,我係卷埋之後貼膠布,都係唔得

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

而家個問題唔係換唔換線 係把風扇有冇壞 

例如斷位直接 CUT 走佢 駁返個插蘇頭 風扇著唔著

你要先試到把風扇著到 先再去諗點駁返長條線