[求助] 屋企裝修,鋪CAT6線,由廳駁入房,要買邊幾樣野?

屋企裝修,新屋會轉用1000mb Netvigator 寬頻, 而且考慮到將來既寬頻速度,
想鋪CAT 6線,取代CAT 5e線
想係廳放modem,駁1條CAT6線入房,放個router係房,
廳入房個距離都有30米左右

我有幾個問題︰
1) CAT6 係咪夠用?CAT 6A 又如何?
2) 成30米,我最好買咩牌子?
3) 要買埋咩其他配件?要唔要跟LAN線牌子買埋?
4) 我想買到正牌貨,要去邊間舖買?港島區 is better,有需要先落深水埗

萬謝!

30米,CAT6夠,CAT5E都夠
要拉就唔好只拉一條,至少拉一對
至於打水晶頭定面板打骰仔隨你

拉得唔差在拉多條spare x2
不過樓主要留意o既係自己搞唔搞得掂打骰仔wor,裝修佬通常都唔識搞

1)  CAT6 係咪夠用?CAT 6A 又如何?
CAT6夠用,可以上到10G。

2) 成30米,我最好買咩牌子?
求求其其 amp都得啦,高峯的話可選dintek,有100M細盒裝,其他牌子唔清楚

3) 要買埋咩其他配件?要唔要跟LAN線牌子買埋?
CAT6 骰仔 + Network wall plate + CAT6 path cord,LAN線唔駛跟牌子

4) 我想買到正牌貨,要去邊間舖買?港島區 is better,有需要先落深水埗
灣電博智 / 灣仔高峯

CAT6 is very cheap now. Do not consider 5E.
yes. In pair ! Not just one.

Suggest CAT6 面板.   But it may be trouble to you.

拉得唔差在拉多條spare x2
不過樓主要留意o既係自己搞唔搞得掂打骰仔wor,裝修佬通常都唔識搞

1)  CAT6 係 ...
C-Leung 發表於 2016-6-23 22:09

CAT6 path cord

我明白呢個︰
CAT 6線     插入    CAT 6骰仔     插入    Network Wall plate

我唔係好明白呢個︰
CAT 6 path cord
係咩作用?

30米,CAT6夠,CAT5E都夠
要拉就唔好只拉一條,至少拉一對
至於打水晶頭定面板打骰仔隨你 ...
TH30 發表於 2016-6-23 22:05

1 pair?
點解要1 pair?
如果真係1 條 only,會有咩壞處?

屋企裝修,新屋會轉用1000mb Netvigator 寬頻, 而且考慮到將來既寬頻速度,
想鋪CAT 6線,取代CAT 5e線
想 ...
cherry_hinz 發表於 2016-6-23 21:50

你自己裝修  為何不找裝修師父做埋

你自己裝修  為何不找裝修師父做埋
別問我是誰 發表於 2016-6-23 22:25

買線畀佢安裝
廢事佢亂買  買D cheap貨耍我

回覆 6# cherry_hinz

先問你,你打算鑿牆藏暗喉嗎?

明線又好暗線又好,拉一條同拉一對工夫相同,線已買又夠長
一對線方便你network走出走入又好,一條LAN一條電話又好,將來升級又好,HDMI over CAT5又得,純後備備用都好
你拉得一條5年後想加多條就煩

CAT6 is very cheap now. Do not consider 5E.
yes. In pair ! Not just one.
七彩小生 發表於 2016-6-23 10:10 PM

點解我話CAT5E夠呢?
因為CAT6有骨比較難拉,CAT6水晶頭也比CAT5難打
當然CAT6速度上取勝
價錢是小問題
點取捨就樓主決定吧~