機構狗?

https://www.youtube.com/watch?v=tf7IEVTDjng

好想用 arduino DIY 老翻返隻迷你版
但 servo 未必夠力. 有無師兄道應該用咩摩打?

機構狗?<------想打"機械狗"嗎?

servo有快速型,亦有大力型,買時可查資料先

Boston Dynamics獨步天下
就係佢servo control mechanism
不是搖控車常見的用VR 做servo feedback

如果可以派一隻機械狗入火埸就好啦

如果可以派一隻機械狗入火埸就好啦
rhino 發表於 2016-6-24 14:51

無乜可能, 入面始於要電子野,無電子野可以頂到5百度...

踩蕉皮果下真係笑左出聲

dtom 發表於 2016-6-24 15:06

月球車應該得

又唔好感講

人都頂唔到啦, 咪一樣要感入
套多層隔熱物料and落多D工夫就得, 就算有閃失
壞部機點都好過死個人

其實未必不可以;
現時來的;
時間短就應該可以;
未來就只要金屬同電子能夠容合;
就算 1000度以上都有可能;

Ching 唔會認為人可以頂到掛。
做番同樣既隔熱設備,短時間應該無問題,家陣入人都可以頂到2分鐘。
我反而唔明,點解呢D咁危險既野,唔用機械人去爆破。