[操作疑難] 安裝分體冷氣, 應該分開買同另外搵C傅安裝

住公屋, 有騎樓, 安左一部2匹窗口機,因為5想用死一部冷氣, 想房里面都裝一部,一係買移動冷氣, 一係裝分體.

如果裝分體,係咪同一間公司買機,另外係屋村搵C傅裝呢? 睇網上話包安裝個D C傅好流......

其實代理都有師傅裝,不過邊個裝都好,最緊要先睇位打價。

via 火星

我見優X倉有選擇月刊話最省電個隻機, 但係5知佢d c傳裝成點.....同優X倉買,有無c傅打價呢?

問咗有貨先講

via 火星

問咗有貨先講

via 火星
hardness 發表於 2016-6-27 18:42

thx

如果裝分體,係咪同一間公司買機,另外係屋村搵C傅裝呢? 睇網上話包安裝個D C傅好流......
black062006 發表於 2016-6-27 17:25

你又點知 屋村搵C傅裝 會唔流 

我覺得 其實所有師父都一樣 做既都係同一樣野

只係買機包安裝果啲師父 係承包電器舖既安裝

電器舖比既裝機價會平啲 但啲師父收價錢平啲係咪表示就會流啲 就自己判斷了

好多好多年前 我都跟過上述人仕裝過窗口冷氣 啲舖比出嚟既價 250 但出面多數公價 350

啲舖比出嚟既價係基本安裝 唔包吊機 (加多兩條鋁角打拉爆吊)

去到安裝就由師父建議個客做埋吊機 價錢就同客商議

仲有啲例如插蘇底 燈曲 換埋又另收費 如果只靠舖比出嚟既基本安裝 咁就搵唔到食了

你又點知 屋村搵C傅裝 會唔流 

我覺得 其實所有師父都一樣 做既都係同一樣野

只係買機包安 ...
別問我是誰 發表於 2016-6-27 21:05

所以點都上來問左先,5係比人老點都5知
不過d價錢都差幾多, 屋村問同一牌子包普通安(裝連5m喉)要6100,如果加埋燒架,燈曲,屋村師傅加加埋埋無7000幾都搞5惦. 係優x倉賣機3700, 咁咪差左成3000幾安裝費.安裝真係咁貴??

所以點都上來問左先,5係比人老點都5知
不過d價錢都差幾多, 屋村問同一牌子包普通安(裝連5m喉 ...
black062006 發表於 2016-6-27 21:25

你先上網搜尋吓價錢 

三年前都見有人話要 3xxx 安裝費

三年前都有人話 裝一部分體2仟蚊其實係唔夠做

例如 http://www.discuss.com.hk/viewth ... p;extra=&page=1

三年來 只係師父既人工 都加咗大約二百蚊 

一般2匹淨冷分體連5米喉同燒架二千二左右都做到,不過總有其他位收你多啲,所以先睇位后裝係必須。

via 火星

一般2匹淨冷分體連5米喉同燒架二千二左右都做到,不過總有其他位收你多啲,所以先睇位后裝係必須。
via 火 ...
hardness 發表於 2016-6-27 10:10 PM

最唔中意E樣果樣收水腳
機尾掣唔包封玻璃唔包喉唔夠長線唔夠長
一闊三大任佢講