[操作疑難] 想慳錢,全新手想DIY拆裝3/4冷氣窗口式,求教

想慳錢,全新手想DIY拆裝3/4冷氣窗口式,求教
今次影左相,自己再睇新楚, 求教

依家舊系無石屎窗台用斜吊,3/4窗口式,

想搬去新有石屎窗台(淨玻璃約23吋X16寸),大過舊斜吊個窗都幾多下,封多2件玻璃或鋁角?????

1)        可吾可以成組舊野拆(包斜吊鋁架),再成組舊野搬, 搬去新石屎窗台用????,可要加多2隻膠或腳仔??
2)        有邊D舊配件可以用番,要點拆舊既方法及程序????
3)        我可以吾系好識問,請你地講多D
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

石屎窗台可以唔用斜吊鋁架

新手有窗台想慳錢買兩舊門頂膠又易裝.

1)        可吾可以成組舊野拆(包斜吊鋁架),再成組舊野搬, 搬去新石屎窗台用????,可要加多2隻膠或腳仔??
2)       a. 有邊D舊配件可以用番, b.要點拆舊既方法及程序????
3)        我可以吾系好識問,請你地講多D
taiman52 發表於 2016-7-2 17:23

2b.扭開機殼及機肉鎖機果粒螺絲,之後一路拉一路搖,將部機肉拉出放落地.一定要兩個人
   機殼都有粒螺絲收住鋁角 (多數機尾一粒) 攞埋機殼出嚟
   跟住用介刀 介開玻璃膠除哂啲玻璃 (要捉實塊玻璃 小心跌落街)
   之後 正常應該室內打直兩條鋁角 (收住窗框) 共四粒螺絲鬆哂後 (這部份最緊要捉實鋁角 小心跌落街) 拆哂後成組鋁角就可攞入屋再慢慢分解

新手有窗台想慳錢買兩舊門頂膠又易裝.
bei6266 發表於 2016-7-2 18:22

其實門頂膠安唔安全?
有人話日曬雨淋後未必安全,又有人話會靜d

屋企比人裝都係用門頂膠.三部冷氣都成十年而家都未有問題.

回覆 4# 別問我是誰

1)因為機殼及機肉系鎖住????所以要鬆果粒螺絲先至可以殼肉分開??, 3/4匹架機系地下,即系G/F,你仲要用紅色註明要2個人,我得1個人可以嗎?????
2)果粒螺絲位置出廠系咪無嫁,隨師傅裝既??通常系邊???
3)部機細過窗框吾多,所以無玻璃,只用鋁角收口,, 鋁角 (收住窗框) 共四粒螺絲鬆哂後(如果真系有落拉釘,無電鑽點拆拉釘?????)
4)要用腳仔或門膠,要度斜水先先用幾高,生手容易落裝嗎????
***5**) 3/4匹架機系地下,即系G/F,,拆機1個人系咪都應該好易????,如果系的話,自己先拆,吾識裝比人裝應該平過拆加裝好多????先拆慳番D

3/4匹雖然唔係勁重,但係絕對唔輕,有時舊機又勁難拔出來,最慘係高位要擔梯,機芯拔出來要由高位落地,絕對係唔容易,你又無經驗,所以都係搵人幫手啦

其實門頂膠安唔安全?
有人話日曬雨淋後未必安全,又有人話會靜d
hkocx 發表於 2016-7-2 18:38

門頂膠實心,都幾難爆.....

想慳錢,全新手想DIY拆裝3/4冷氣窗口式,求教
今次影左相,自己再睇新楚, 求教

依家舊系無石屎窗台用斜吊,3/4 ...
taiman52 發表於 2016-7-2 17:23

最好由師傅做,有乜事部機跌咗落街,得不償失