岩岩買左個電磁爐 有D野唔係好識想請教

事源買左個兩頭3100W 咁佢得三條線連插穌都唔包 想問下
1)係咪說明書會講用幾多A插穌 最安全用幾多A最好?
2)係咪插穌要睇下電標有幾多A先好插黎用? 唔夠係咪要人黎拉過 ?
3)我買左隻嵌入式 如果就咁放上枱度 會唔會散熱有問題?
謝謝師兄們

事源買左個兩頭3100W 咁佢得三條線連插穌都唔包 想問下
1)係咪說明書會講用幾多A插穌 最安全用幾多A最好? ...
dominicyu 發表於 2016-7-3 00:01

1)唔可以用插頭接/因為太大電流,最好直入電箱
2) 最好拉條15A單獨比佢用
3) 應該唔會,如果佢有腳跟

5A = 1000W 你 3100W 已超過插蘇頭額定範圍

所以要由電箱 獨立拉線出嚟接駁

我估計 ( 4mm 電線 再駁曲架制 20A) 將來換大小小 W 既爐都啱用

你搵人裝完後 返嚟話返比我知 我講得啱唔啱 

你話有15A圓腳座,你裝個15A頭上去用,我都仲可以話合理.....

最好就電標直出...

你話有15A圓腳座,你裝個15A頭上去用,我都仲可以話合理.....

最好就電標直出... ...
DGCNYO 發表於 2016-7-3 00:38

請問 四方 三腳係咪一定做唔到 3100 W? 因為我見日本城 方腳只可以去到13A

請問 四方 三腳係咪一定做唔到 3100 W? 因為我見日本城 方腳只可以去到13A ...
dominicyu 發表於 2016-7-3 00:46

講左唔信就算,火災唔話過我地教

講左唔信就算,火災唔好過我地教
raywan 發表於 2016-7-3 00:58

唔好意思師兄 唔係唔信你 係我唔識想問清楚
以下係我買左果個型號 佢總火力係3100W 係咪即係3100W呢?
Giggas GS-8860 70cm Free stand and Built-in type 2 cooking zone induction cooker

3100W 雙頭電磁爐
易潔高耐熱黑晶陶瓷玻璃面板
可嵌入/座檯
前置控制,有兒童安全鎖
特強火力
右火力:500-1300w
左火力:500-2200w
總火力:3100w
60-240 溫度控制

咁樣賣電器,其實香港有冇法例要佢跟埋師傅去安裝呀.
dC9唔識以為加番個方腳插頭就用得就害死.

唔好意思師兄 唔係唔信你 係我唔識想問清楚
以下係我買左果個型號 佢總火力係3100W 係咪即係3100W呢 ...
dominicyu 發表於 2016-7-3 03:18

Max Total power consumption =3100W~15A

Max Total power consumption =3100W~15A
raywan 發表於 2016-7-3 04:23

謝謝師兄回答 我其實唔識我只係想知道然後叫師父搞唔駛俾人湯到一頸血  事源我搬去舊樓既地方咁廚房用緊方頭既 但全部冷氣都用緊㘣頭 咁我想問下如果情況可以係咪可以叫師父開左其中一個電制直接駁電 唔駛拉過條線咁貴姐 感謝感謝