更換電腦火牛內電解電容,可以用高過原本耐壓電容替代嗎

火牛清潔發覺有二顆電解電容大了肚16v2200uf,手頭上只有50v2200uf,
更換高耐壓容量一樣可替代嗎
請指點謝謝

回覆 1# faifaifai5577

可以,只要夠位放。

低 ESR 電容,無50V咁高。你一定買錯!

must use low esr

low ESR只係 ripple current細O的,加返粒100nF ceramic cap等同low ESR cap

low ESR只係 ripple current細O的,加返粒100nF ceramic cap等同low ESR cap
raywan 發表於 2016-7-3 23:41

次言差矣.

SMPS 火牛輸出電容須承受與輸出電流相約的充放電流. 如PWM ratio 係50%, 輸出電流係10A.
輸出電容的充放電流可達5A, 一粒100nF又點頂得到呢.

次言差矣.

SMPS 火牛輸出電容須承受與輸出電流相約的充放電流. 如PWM ratio 係50%, 輸出電流係10A.
輸 ...
jwong852 發表於 2016-7-4 10:56

你明唔明100nF ceramic capacitor作用做什麼先?
我唔係叫佢只用100nF就可以代替2200uF e-cap, 要2粒cap一齊用
16v2200uF e-cap並聯100nF ceramic cap等同一粒16v 2200uF low ESR cap,效果比一粒low ESR cap還要好得多,唔信自己做一次computer simulation

請問各位電解電容從外觀怎樣得知是高頻低阻?

你明唔明100nF ceramic capacitor作用做什麼先?
我唔係叫佢只用100nF就可以代替2200uF e-cap, 要2粒cap一 ...
raywan 發表於 2016-7-5 00:15

咁咪SIM吓囉:

有同無粒100nF, 根本無乜分別. 二條線幾乎重疊.

用粒1000uF ESR=0.5, 並粒100nF, 都係差過用粒1000uF ESR=0.1好多

粒100nF, 食好少ripple current, 根本幫助不大.

D 火牛廠都唔係蠢, 如果加粒100nF有效果, 一早加咗啦. 唔洗用咁低ESR CAP咪可以慳好多錢 ?
我又唔見喎.

你又SIM嚟睇吓.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我唔係叫佢只用100nF就可以代替2200uF e-cap, 要2粒cap一 ...
raywan 發表於 2016-7-5 00:15

如果加粒餅仔就做到low ESR,
D牛廠一早就落曬, 洗乜又要日系cap 咁辛苦