[操作疑難] 改電腦風扇變芭蕉扇

本人係DIY新手, 只係普通玩過下辣雞, 駁野等等.
之前試過駁個遙控去Raspberry PI度黎做繼電器remote..

手頭上有個12V 0.4A電腦風扇, 之前淘左個DC 12V 1A火牛黎用,
發現佢幾大風下, 所以而家諗住將佢改做好似芭蕉扇咁可以usb充電拎出街用.

預計方法會係用18650電串聯, 但唔知要幾多粒...
充電方面怕有過充情況(爆炸?), 爬過下文見到應該用TP4056黎做?

想各位比比意見, thanks!

芭蕉扇$29把,2016暴風版$35把,自已改連買粒18650都未得

回覆 2# 人中之龍

見唔係咁貴當交下學費學下野嘛

要加升壓板同usb充電模塊.
再買椂18650加電池座,仲要有個殼放哂前面幾舊野.
買把暴風版算!

去SSP買共田芭蕉扇,仲平過去淘,你買零件加運費已經過百蚊

去SSP買共田芭蕉扇,仲平過去淘,你買零件加運費已經過百蚊
人中之龍 發表於 2016-7-3 18:24

DIY 既樂趣 唔係用錢去衡量的 

嚟得 DIY 區 想要既答案係點制作

樓主唔係問人貴唔貴 值唔值 

12V風扇,用3-4粒18650,再加其他IC/電路板......etc.,仲要外觀唔靚仔,屋企做下實驗OK,但出街用,我用返芭蕉扇就算

12V風扇,用3-4粒18650,再加其他IC/電路板......etc.,仲要外觀唔靚仔,屋企做下實驗OK,但出街用,我用返 ...
人中之龍 發表於 2016-7-3 19:03

最難係點整個殼包住哂所有野 又靚仔 

回覆 4# trustme133

如果用3粒4.2V 需唔需要加升壓板?
充電模塊我諗應該係去淘寶買塊TP4056板?

DIY 既樂趣 唔係用錢去衡量的 

嚟得 DIY 區 想要既答案係點制作

樓主唔係問人貴唔貴 值唔值  ...
別問我是誰 發表於 2016-7-3 18:33

係呀..我寧願用多少少錢去學下野拎下成功感