[操作疑難] 求教鋁窗冷氣吊架加斜架問題

小弟約左師傅下星期裝冷氣,現在家裡舊冷氣系斜架加吊架,但系約代理裝冷氣果時吊架一對200蚊,請問C兄,如果我要求加多對斜架,合理價錢應該是幾多呢?
PS:小弟住唐樓,樓主成排食市,雖然只系一匹機,都系為己為人,加多條架系咪安全D呢?定會有反效果呢?好似下面圖片呢D斜架加吊架。
謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

小弟約左師傅下星期裝冷氣,現在家裡舊冷氣系斜架加吊架,但系約代理裝冷氣果時吊架一對200蚊,請問C兄,如 ...
winson9998 發表於 2016-7-7 22:49
下圖 藍色條扁係基本安裝包括有

紅色另加錢 (我估 200 ~300) 呢兩條應該係打拉爆打埋牆身

加多兩條紅色 當然係安全啲 好多人都會加

否則隻窗唔夠穩陣 會窗連冷氣一齊跌落街

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔係應該買左家居保先,有乜事都有個保障!

回覆 2# 別問我是誰

唔該晒C兄

唔係應該買左家居保先,有乜事都有個保障!
koelner73 發表於 2016-7-7 23:37

家居保險買左其實有時都會有等於無,如果出意外證明系日久失修,家居保險系唔會賠的,同埋如果造成人命傷亡的話,就要看個官點判,家居保險有個額度,超出額度都系業主硬吃或坐監,唯有自己盡人事將危險指數減到最低啦。

一匹機正路唔會加拉爆,若要加收費二百算係合理范圍。

via 火星

多兩條打埋拉爆落牆身當然穩陣好多,其實正確安裝理應係咁,但係果d所謂 "標準" 安裝全部靠晒隻鋁窗框借力,真係危險好多。

唔用鋁扁,改用鋁角,應該更好?
收普通螺絲定用不銹鋼?

吊臂vs撐臂,邊個好D
我直覺撐臂比較好力?

唔用鋁扁,改用鋁角,應該更好?
收普通螺絲定用不銹鋼?

吊臂vs撐臂,邊個好D
我直覺撐臂比較好力?
  ...
TH30 發表於 2016-7-9 09:40

扁及角 我覺得都一樣 因為只用單邊拉力 唔係撐力

普通螺絲定用不銹鋼? 呢個問題 問小朋友都識 

吊或撐 我反而覺得吊好啲 吊點都唔會彎 撐既話太重或會壓彎

但唔係咁多地方用到撐 因為大多數冷氣下面係窗 無牆比佢撐 

吊<--收落自己窗框
撐<--收落大廈外牆(有機會被要求拆除)

PS.我覺得: 吊或撐最好XD