關於貼片電阻的阻值

請問貼片電阻有冇咩識別定位去決定點睇啲數字。
係無錶測量嘅情況下,一粒標示「562/295」嘅貼片電阻,點去決定佢係一粒5.6K定係一粒2.9M嘅電阻?

係無錶測量嘅情況下,一粒標示「562/295」嘅貼片電阻,點去 ...
mdws2002 發表於 2016-7-9 02:23

5.6k,2.7M和3M是常用可以直接買到的阻值,如果要2.9M要特別order生產缐去造先會有,所以2.9M機會極低

係無錶測量嘅情況下,一粒標示「562/295」嘅貼片電阻,點去 ...
mdws2002 發表於 2016-7-9 02:23

圖呢???
其實點會分唔到... 有時會有底線的....

用到 M 級電阻既地方我諗都唔多...

用他錶吧~

你係在焊盤位見到 ? 標示「562/295」 , 有無圖睇下

你係在焊盤位見到 ? 標示「562/295」 , 有無圖睇下
qkuser 發表於 2016-7-9 11:07

將方型字 562 調轉就是 295 了,樓主應是分不到方向先咁寫。

回覆 7# tomchen

我都係咁諗,所以叫佢影張相來confirm

圖呢???
其實點會分唔到... 有時會有底線的....
kamcm 發表於 2016-7-9 08:50

我都想俾到張圖出嚟。
但係粒貼片電阻細到,我要用60倍微型顯微鏡先睇到啲字。
所以,我真係整唔到張原圖上嚟。

個情況就類似下面嘅圖咁啦。

佢係上下都無橫線嘅,所以,係由兩個方向睇,就分別睇到唔同嘅數字。
有師兄話295呢啲咁大嘅阻值,所以應該係562。

但係如果個數值唔係295同562,係291同162,咁又點去判斷係邊個呢?
所以,先想了解下貼片電阻有冇話有定位標記啫。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

qkuser 發表於 2016-7-9 11:07

唔係焊盤,喺係貼片電阻包上嘅其中一組電阻。