[操作疑難] 同一套雪種錶,可否加完R22後,再用響R410A度呢?

小弟因為之前加完R22雪種之後,而家又買佐部R410A嘅機,想抽真空,但系之前套錶同管還有一D殘餘嘅R22雪種油響度,想請問下有冇人知有咩辦法,可以清理乾淨套錶、管果D殘餘雪種呢?

小弟因為之前加完R22雪種之後,而家又買佐部R410A嘅機,想抽真空,但系之前套錶同管還有一D殘餘嘅R22雪種油 ...
goden1357 發表於 2016-7-10 09:46

R22 和 R410A 不能混合

由於壓力不同,  壓力錶必須再買過
兩條喉唔值錢, 順便一次過買新既啦

R22 和 R410A 不能混合

由於壓力不同,  壓力錶必須再買過
兩條喉唔值錢, 順便一次過買新既啦 ...
btchanchan 發表於 2016-7-10 15:30

但我個系R410A錶來既,入邊仲有D殘餘R22油,系咪冇辦法清理乾淨呢?

但我個系R410A錶來既,入邊仲有D殘餘R22油,系咪冇辦法清理乾淨呢?
goden1357 發表於 2016-7-10 16:08

雪種,會蒸發
機油,驚就用,雪種,吹條喉

R22,410A 唔同喉咀

雪種,會蒸發
機油,驚就用,雪種,吹條喉

R22,410A 唔同喉咀
only 發表於 2016-7-10 17:30

我有轉頭,但系條管久唔久,仲有D黃色嘅油滴出嚟,好似唔識蒸發甘,請問點樣吹條喉呢?

我有轉頭,但系條管久唔久,仲有D黃色嘅油滴出嚟,好似唔識蒸發甘,請問點樣吹條喉呢? ...
goden1357 發表於 2016-7-10 20:34

入雪種唔會有機油,放雪種先會有
你有真空泵,我地會先谷 400psi 氮,再抽真空,試漏

入雪種唔會有機油,放雪種先會有
你有真空泵,我地會先谷 400psi 氮,再抽真空,試漏 ...
only 發表於 2016-7-10 22:24

我就系放完R22雪種,而家就有D油甘既物質響個錶同條管度,想清理佐佢,不過唔知有咩方法,請問可唔可以指教下?