可唔可以將迷你版共田芭蕉扇粒電換左去?

迷你版既電池係裡面..可唔可以換粒大牌子既電入去

CT333 發表於 2016-7-10 10:57

請問迷你版共田扇係用咩電?

請問迷你版共田扇係用咩電?
mdws2002 發表於 2016-7-10 11:08

迷你版共田扇係用一粒内置式18650但有保護膠包到實粒電,只係飛左兩條線出黎,再夾埋一個插頭再落底板,但望落個樣比一般18650電直徑細,如果想迷你版都可以換18650電的話,可以考慮共田出架   F928, 佢係一隻可換電式迷你版共田扇咪唔使煩囉!

可以,不過要焊線

要睇吓電池保護電路係唔係跟喺粒電裏面,如果係的話,換新電都係要用有內置保護板的這款。

迷你版共田扇係用一粒内置式18650但有保護膠包到實粒電,只係飛左兩條線出黎,再夾埋一個插頭再落底板 ...
sonycliepda 發表於 2016-7-10 12:15

你呢邊話佢係一粒內置式嘅18650,但係嗰邊又話佢比一般18650直徑細………
咁即係佢係咪18650呢?(18650只係圓柱型鋰電池嘅其中一個規格,除18650外,仲有其他規格嘅。)

其實換電池最主要都係睇返佢嘅種類同埋電壓。
如果你確定嗰粒係通用電壓嘅鋰電池,而個電池位又可以放得落粒18650電池。
咁你買電池嗰陣買帶用鎳片嘅電池,然後自己焊接返原電池嘅正負極線落去就可以了。

CT333 發表於 2016-7-10 10:57

妹仔大過主人婆
買粒電貴過買把扇

妹仔大過主人婆
買粒電貴過買把扇
only 發表於 2016-7-10 17:53

講緊都只係一百幾十...如果真係令部機安全左...何樂而不為..

講緊都只係一百幾十...如果真係令部機安全左...何樂而不為..
CT333 發表於 2016-7-10 19:28

個人覺得,安全性並不在於電池度。
而係本身風扇嘅電源管理晶片。

所以,如果單純換咗電池就會覺得安全啲,我覺得只係自我感覺良好而已。(當然實際上換粒靚電,風扇嘅持續可使用時間係會長咗嘅。)

迷你版共田扇係用一粒内置式18650但有保護膠包到實粒電,只係飛左兩條線出黎,再夾埋一個插頭再落底板 ...
sonycliepda 發表於 2016-7-10 12:15

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊