[操作疑難] 冷氣機用玻璃封邊問題

冷氣機要封邊,玻璃封邊, 38cm x 28.5cm. cfu報價話要收200元, 不知這是合理價錢嗎?

網上見到 1.25分 強化玻璃   38cm x 28.5cm 都只是 $27, 所以小弟想問DIY封邊是否可行? 會否有重大問題小弟未想到? 謝謝意見!

P.S. 家中有3mm亞加力膠片,可取代玻璃嗎? 謝謝意見!

thanks ching.

3mm亞加力膠片封38cm x 28.5cm, 無難度, 放膽做.
玻璃膠未乾前, 要固定膠片, 不要跌落街.
PS.玻璃透光好D, 香港...去玻璃店介片38cm x 28.5cm, 30元有找.

cfu報價話要收200元, 不知這是合理價錢嗎?

合唔合理我唔敢講 我只認為 買玻璃 車錢 買膠 工作時間 (師父每小時 150 蚊起) 你覺得值唔值

其實好小人會用強化玻璃 只用普通玻璃就得

如果用強化玻璃 咁咪所有窗都要換哂強化玻璃 

亞加力膠片當然得 佢既作用只係防入/漏風 防止窗入水 打風大雨都無問題就得 

冷氣機要封邊,玻璃封邊, 38cm x 28.5cm. cfu報價話要收200元, 不知這是合理價錢嗎?

網上見到 1.25分 強化 ...
manhon 發表於 2016-7-12 00:38

係淨係塊玻璃要$200,定係師傅要上門去你屋企,要時間要手工要材料幫你封邊嘅辛苦錢,全套先收你$200?咁合理喎!
咁當然,你有本事自己做咪慳返囉!但玻璃膠同槍都要幾十蚊嗰喎!計埋落去唔慳得幾多咋!

係淨係塊玻璃要$200,定係師傅要上門去你屋企,要時間要手工要材料幫你封邊嘅辛苦錢,全套先收你$200?咁 ...
denc 發表於 2016-7-12 01:08

玻璃封邊要收$200, 十成十按冷氣時提出或之前問價時講的.
如果落街找人上門做野, 收$200真係有良心了.

係淨係塊玻璃要$200,定係師傅要上門去你屋企,要時間要手工要材料幫你封邊嘅辛苦錢,全套先收你$200?咁 ...
denc 發表於 2016-7-12 01:08

咁當然,你有本事自己做咪慳返囉!但玻璃膠同槍都要幾十蚊嗰喎!計埋落去唔慳得幾多咋!

但自己做 可享受到 流汗 驚險 剌激 (要好小心唔可以跌野落街) 成功 果份成就感 

嚟得 DIY 地帶 問野 梗係建議要自己做 

但自己做 可享 ...
別問我是誰 發表於 2016-7-12 01:13

享受

享受
simontang 發表於 2016-7-12 01:15

嚟得 DIY 地帶 梗係叫佢享受自己做 

若果去吹水區問 就梗係叫佢 比人整啦 

LeD野值錢在於手工技巧,而且又要工具,材料,拎上去府上都重,其實怕贵,咪自己來,但一定冇禁靚!

其實唔算貴,膠30蚊,玻璃30,計埋60,又包裝,包埋運送,有d師苦可能唔接,200装塊玻璃,洗機装機重好搵!

封邊手工完200蚊全唔合理

想安厠所常用那種抽氣扇
六吋葉,窗玻璃未開窿

想用kdk,連工包料
店方開$2400,是合理價嗎?⋯⋯ 查看更多

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊