[操作疑難] 熱敏電阻求助

我啊媽間房部電視機突然啟動唔倒,於是檢查後發現原來係粒14K621 620v嘅壓敏電阻壞咗,於是我就諗住行出去華輝買,點知佢話賣曬,無得賣...所以想求助各位ching幫幫手,如果你手上有多餘嘅14K621壓敏電阻可否賣一粒俾我,新舊都無問題,只要work就得,請唔該各位ching幫幫手....thanks..

14K621應該係varistor(壓敏電阻)喎!

呢粒嘢 "壞" 嘅話,可能仲有其它問題!

Varistor一般用嚟做過壓(超壓)保護。

回覆 2# dcc2000

無錯,就係壓敏電阻,暫時檢查倒就係佢壞,而家部機電視指示燈著,只係啟動唔倒入電視畫面...

剪走都唔會出事,正常只是surge protection 放在L同N中間。

肯定唔關粒壓敏事,
壓敏坏,通常fuse一定己燒,電源都無,
咁 就一定開唔到机,
邊有你講啟動的問題?
你自己檢查清楚再說吧!

回覆 6# kammoo

聞倒呢粒野有"羅"味,而且黃曬..fuse就無燒.之前部機都有時仲可以啟動倒入畫面,..另外我想問下用561替換有無問題,又或者可唔可以並聯471替換?

壓敏壞,通常會短路

回覆  kammoo

聞倒呢粒野有"羅"味,而且黃曬..fuse就無燒.之前部機都有時仲可以啟動倒入畫面,..另外我想問 ...
bennyepc 發表於 2016-7-16 16:45

學 5 樓話齋,你剪走佢都得,正常粒野應該係開路的..

回覆 8# elbahk

而家只不過係啟動唔倒入畫面,部機有指示燈著...之前都有出現同樣問題,但停一晚第二日就可以入倒畫面,拆機發現電容無脹,我亦有全板補焊,但都係無用,我再檢查後發現粒野佢有"羅"味同黃曬,所以懷疑係佢問題,而家部機入唔倒畫面,我用遙控開機,部機指示燈就係咁弱閃"就好似唔夠電,就嚟無電咁"我問過人話壓敏電阻係負責軟啟動,而且又聞倒"羅"味,所以先懷疑係佢既問題...