星盆用水泵去水,用耐左個儲水箱會好邋遢

個情況係office 個mini茶水間,因為傢私問題,所以去水喉走左上去假天花,要用水泵抽水。

星盆下面做左個不锈鋼水箱,儲夠一定水之後,水泵(型號: Gardena 6000)就會自動開去抽水走。但係因為水泵永遠抽唔清污水,浮面d油永遠都抽唔到,同埋其他邋遢野都日積月聚,而家變到好臭,亦都開始有小強係茶水間出沒。

師兄有無方法可以令個抽水系統唔會積邋遢野,到浮面邋遢野都可以抽走呢?

而家設定: 污水儲夠後,會經水泵上條白色喉走

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我覺得 應該定期搵呀姐清洗 一周或一個月

我覺得 應該定期搵呀姐清洗 一周或一個月
別問我是誰 發表於 2016-7-17 21:35

而家開始有咁做,但係有無得可以做得好啲,令到唔洗清得咁密?
因為每次要拆個水泵,移個水箱都好煩...

定期清理就一定架啦,想耐D先一次就用返個蓋,一星期倒一次除油去漬粉,記得加熱水,其實最好直接用除油去漬粉噴去箱內油漬的地方.

落污水清潔劑

d野變晒1舊舊沉底就可以抽走

而家開始有咁做,但係有無得可以做得好啲,令到唔洗清得咁密?
因為每次要拆個水泵,移個水箱都好煩... ...
postmasturr 發表於 2016-7-17 21:45

有冇試過唔拆任何野 不停用乾淨水沖佢一路抽 只用布索走面果層油

又或者 瞓側個泵 (等佢低水位都一樣會抽) 不停用乾淨水沖佢一路抽

上述只是清潔時使用 平時唔好咁做

蘇打粉或少量哥士的等,加水就同會同油脂産生皂化!

邊個天材,設計個開口污水缸唔冚蓋既呢?
要暫時止臭,定時掉粒氯餅或者潔廁餅落個缸囉

邊個天材,設計個開口污水缸唔冚蓋既呢?
要暫時止臭,定時掉粒氯餅或者潔廁餅落個缸囉 ...
TH30 發表於 2016-7-17 23:16

主要係條喉掛咗個膠袋係入面 所以冚唔到蓋 

個箱設計唔好,應該預計可以冚透明膠板嘛

不過,有限空間,做到呢個要求,真係要好多心思