請教如何買微動開關 (已解決)

電鬚刨開關失靈,按下可以開,再按下不能關,好明顯係個微動掣打柴。

請問深水埗邊度有得配?選購要注意咩?

看圖原件只需焊接兩隻腳。

請指教。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問深水埗邊度有得配?選購要注意咩?

深水埗無得配,要去淘寶/RS/element14/Digikey/Mouser配

要用電子卡尺度好spec.,再睇返生產商spec. pdf,再用model no.訂貨,非專業人士根本配唔到

我之前買左好多粒,但支棍長你果隻好多

除左本身size之外,個按制長短,大小,按既力度同焊接方式......等,都有分別,而且有好多牌子同series,揾pdf既人工同MOQ,貴過買新鬚刨,無經驗配,根本配唔到

RE: 請教如何買微動開關(已解決)

多謝2樓/4樓師兄兩句鼓勵

"非專業人士根本配唔到"

"貴過買新鬚刨,無經驗配,根本配唔到"

既然橫掂咁多技術難關,又既然買個新好過,倒不如豁出去,做到就做,做唔到就算,去華輝買size最接近的開關,監粗裝入去,之後運作回復正常,係手工差啲啫。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

L e種好似冇自鎖,你一路禁住個掣就著,放鬆熄

999067800 發表於 2016-7-20 17:10

睇電路...唔一定靠個制去鎖....

其實就係2條線加個制,差唔多裝得落按得到,問題不大

999067800 發表於 2016-7-20 17:10

個掣可自鎖,按一下著,再按停。

個掣可自鎖,按一下著,再按停。
won4won 發表於 2016-7-21 08:25

只係最簡單嘅 tact switch,短路觸發由 ic 控制開關,唔係機械式自鎖掣