[操作疑難] 吹塵噴槍

想買個

配枝

想問25PSI - 15PSI 夠唔夠力吹塵?(機箱果D)

呢d泵算把啦! 無氣缸都唔好諗!
重點係流量!

機箱吹塵冇乜用,我有風泵都唔會用,吹完個面點都有啲塵吹唔走,又係要掃,不如直接用掃及吸塵機仲好,想再乾淨啲就用contact cleaner

有D可吹可吸

機箱吹塵冇乜用,我有風泵都唔會用,吹完個面點都有啲塵吹唔走,又係要掃,不如直接用掃及吸塵機仲好, ...
digiman 發表於 2016-7-19 00:59

咁又唔係, 你個泵唔夠大風姐... 我係公司有個泵, 年年都用佢黎清部腦, 有時幫同事清, 啲塵成吋厚都吹得清, 吹完新既一樣... 當然, 我要開間房幫佢吹, 吹完成間房都睇都塵...

不過我公司個個泵好大, 工廠用個啲, 一開超嘈, 要開間房俾佢住...

咁又唔係, 你個泵唔夠大風姐... 我係公司有個泵, 年年都用佢黎清部腦, 有時幫同事清, 啲塵成吋厚都吹得清 ...
ericyyhk 發表於 2016-7-19 08:29

+1
我以前間公司有個lab做打磨, 又係有個風泵, 有支高壓噴槍, 年尾時又係問佢地借黎吹電腦, 超勁
尤其有時電源供應器唔比拆開, 一吹又係立即乾淨哂

咁又唔係, 你個泵唔夠大風姐... 我係公司有個泵, 年年都用佢黎清部腦, 有時幫同事清, 啲塵成吋厚都吹得清 ...
ericyyhk 發表於 2016-7-19 08:29

6bar夠唔夠壓? 厚塵當然一吹就走,不過可能你冇留意其實塊板及零件仲有啲塵黐住係表面,唔用掃清唔到嗰啲

或者你下次試吓吹黑色電腦風扇之類就會好易睇到吹完仲有塵係吹唔走嘅

呢d泵算把啦! 無氣缸都唔好諗!
重點係流量!
3K 發表於 2016-7-19 00:49

要幾多先夠?

6bar夠唔夠壓? 厚塵當然一吹就走,不過可能你冇留意其實塊板及零件仲有啲塵黐住係表面,唔用掃清唔到嗰 ...
digiman 發表於 2016-7-19 09:18

可能火牛內帶高電壓,所以積嘅麈特別細同埋黐到好實。