[操作疑難] Fluke TL-175筆同AC-175鱷魚夾

想同隻87V換筆
請問各位師兄請問知唔知華輝有冇買呢兩件accessory?
如果有知唔知大概賣幾錢?
定係有冇地方有貨又平啲? 只係怕假貨,水貨無問題.

淘寶有好多好平,但實在唔敢買

唔該晒各位師兄

淘寶蒙超電器果D 13AWG它筆OK的,粗用一流
人中之龍 發表於 2016-7-20 22:40

唔該晒師兄先, 不過偏向買返有cat rating 的
想買返Fluke 因為中意佢有double insulation 同賣啲線夠軟得黎唔打kick

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

唔該晒師兄先, 不過偏向買返有cat rating 的
想買返Fluke 因為中意佢有double insulation 同賣啲 ...
bereavement 發表於 2016-7-20 10:51 PM

唔想買到假嘢,華輝無RS都應該有

回覆 1# bereavement

我喺華輝買過TL175,好似兩百幾(吾sure)

唔想買到假嘢,華輝無RS都應該有
billy0301 發表於 2016-7-20 23:29

RS賣嘢好貴 無必要都唔想去RS買

回覆  bereavement

我喺華輝買過TL175,好似兩百幾(吾sure)
亞基拉 發表於 2016-7-21 05:14

Thanks! 咁我放假去睇睇先~唔該晒!

淘宝價格好平果種是次貨

其實fluke 的表筆, 真心講也不外如事,
TL175內阻都偏大,單線也有0.08, 不計筆,
整對short 起,超過0.15 或以上, 對精密的電子測量很不利的.
當然,常用測高壓的電工,影響不大。(咁你都可以換平價表, 因為無必要去到87V 的四位半)。
Fluke 新的4mm直插式更加用上不銹鋼筆尖,內阻更大,測電子野想死,我一定唔會用。
TL75 舊款反而內阻細一些, 0.04-0.05左右,不過就不是硅膠皮,用的是PVC 皮比較硬。
本人慣常用的都不是原裝表筆,用13AWG /14AWG DIY 做,蒙超的貨也不錯,
最舊的用咗十幾年,無投訴,
整對線加筆, 也就0.02-0.04 左右,超好用。
如果不想DIY, 直接用品牌貨,建議不需要買fluke,
安捷倫的表筆內阻比fluke 細好多。

小弟本身有去開國内forum,一問起表筆,九成會推蒙超,除左現貨,可以訂造,甚至自已買料DlY都得,本身佢果D 13AWG線,係高温硅膠線,夠軟,high到辣雞都頂得兩咀,高性價比之選