熱溶膠一問

想問下有無D 熱溶膠凍左會變得好硬 ?  我用緊D 細條既熱溶膠,乾左都有少少林林地,大力d 都可以用手整甩,我見有D喇叭入面D熱溶膠乾左係好硬好堅固,熱溶膠係咪有分級數架呢 ?  邊度可以買到 ?  謝謝

去五金鋪問下,應該有.
上次整手制用個條,乾左硬過我條命.
因為太耐,唔記得左買個陣點叫.

由強至弱
黑條>黃條>白條
係價錢貴至平

由強至弱
黑條>黃條>白條
係價錢貴至平
sailoralan 發表於 2016-7-25 21:30

買熱溶膠槍時一同買了很多熱溶膠,還未用完,我D白條都有少少黃色,但乾左都有少少林林地,大力d 都可以用手整甩,我都想知怎麼選熱溶膠!?
我見YOUTUBE鬼佬用的是白色, 同熱溶時幾通透的.

和興買過黑色,乾左都有少少林林地,大力d 都可以用手整甩

一般熱熔膠主要用LDPE加EVA做,Low Density PE價較平,EVA較貴但彈性較好,兩種膠料都較軟同熔點較低,有d會加d High Density PE令膠條係室溫較硬,因機械強度低及耐溫低,只適宜做小手工或其他膠水如釘膠的快速固定(clamp)用。
熱塑性塑料thermoplastics(即加熱會軟化類)有分工程及一般用途塑料,而熱塑性工程塑料engineering thermoplastics熔點及機械強度較高,如尼龍PA、賽鋼Celcon(POM)、PBT、PET等,價錢高。
3M有出一隻以尼龍PA做高強度及耐較高溫度3779Q熱熔膠條,但一般cheap野熱熔膠槍可能唔夠高溫熔佢,逃保有店買(可能係A貨,不過應比一般PE+EVA膠條好d),想香港買可能要打電話問下3M HK。

一般熱熔膠主要用LDPE加EVA做,Low Density PE價較平,EVA較貴但彈性較好,兩種膠料都較軟同熔點較低,有d ...
diputs 發表於 2016-7-26 08:50 AM

C 兄係咪指呢種? 我用普通 d 雞雞熱溶槍係咪即係用唔到?
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.11.sS08sJ&id=14235060734&ns=1&abbucket=9#detail

C 兄係咪指呢種? 我用普通 d 雞雞熱溶槍係咪即係用唔到?
筒仔 發表於 2016-7-26 23:53

我都想試試....

可用於熔該種膠條的3M熱熔膠槍恆溫制設定於196°C,而一般較雞的熱熔膠槍的恆溫可能較低(熔PE EVA膠條膠槍只需約130°C),未知能否適合該種膠條,要試過先知。
http://solutions.3m.com/wps/port ... 94872034&rt=rud

從3M官網catalog有透明琥珀色的3779,主要原材料為尼龍PA
熔點約163°C
耐溫heat resistance約150°C
Shear strength有700 psi @22°C。

Off white色的膠條為3748,主要原材料為PP
熔點約為144°C
耐溫heat resistance只有80°C
Shear strength只有250 psi @22°C。

不過要留意該逃店所示
3779尺寸為 直徑15mm X 200mm
3748尺寸為 直徑11mm X 297mm
(但官網規格皆為5/8 in x 8 in即15.9mm X 200mm)
都比市面一般熱熔膠條粗些,未必能配合現有膠槍孔徑。