換新虹吸式水膽 沖水後 水長流入馬桶

先謝各師兄之前一路由買料到整嘅指導

依家問題 當沖水後, 水長流入馬桶, 水注入水箱到一定高度就開始漏, 漏到一個位就停, 好似虹吸作用仍生效咁! 想問係水膽膠片問題? 定係水膽管尾長度問題(依家管尾插入左座廁D水度).

先謝過

水位過高.....較低啲水位

回覆 2# imax

水位唔高, 波曲底位未到, 連個水膽一半都無... 我用手拉起波曲止水, 睇住抽水到水膽一半低少少停, 好似虹吸作用停唔到咁...

回覆  imax

水位唔高, 波曲底位未到, 連個水膽一半都無... 我用手拉起波曲止水, 睇住抽水到水膽一半低少 ...
fatrider555 發表於 2016-7-25 16:19

可能咸水補充得太快, 按掣冲完未停止水位又急升

收細閘掣試吓

回覆  imax

虹吸作用停唔到咁...

fatrider555 發表於 2016-7-25 16:19

想碓認喺唔喺"虹吸作用停唔到"唔難
只要你發現水長流嘅時候先停一停咸水制,無咸水入,虹吸作用(水長流)一定會好快完全停
無水長流之後再開番咸水睇吓有無水長流
如果之後仍然水長流,應該喺有虚位問題

回覆 4# imax

已試, 慢左都一樣

回覆 5# solexkey

就係咁, 我拉起波曲停水, 流左陣就停,  我拔起水膽藍色吸水部份, 留晒入面水出嚟再裝回, 就無左流水
但一沖水,又(水長流)

虚位問題? 係指膠片? 應該全貼密?
thanks

回覆  solexkey

就係咁, 我拉起波曲停水, 流左陣就停,  我拔起水膽藍色吸水部份, 留晒入面水出嚟再裝回, 就無左流水
但一沖水,又(水長流)

fatrider555 發表於 2016-7-25 19:04

如果停一停咸水,識停虹吸作用,無左流水,應該不是虚位問題..

你個抽水把手制按下嘅時喺咪要好大力 ?
抽水把手制按下之後放手,識唔識自動歸位 ?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 8# solexkey

唔係即停, D水低過一個點就停流水..
拉手唔洗大力, 識自動歸位.

回覆  solexkey

唔係即停, D水低過一個點就停流水..
拉手唔洗大力, 識自動歸位. ...
fatrider555 發表於 2016-7-25 19:38

試吓咁樣
1) 先關掉入水制, 確保無水入
2) 沖水
3) 待所有水冲洒之後, 水箱內水位有幾低 ?
4) 開入水制,直至水箱滿,水位由低位至滿過程,馬桶有無水長流過 ?