想係人造草皮裝户外膠地板~可以就咁放嗎?

http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/30238114/

我起左D草皮~D泥一尺深凹凸不平
係咪只要壓平D泥..就咁裝膠地板可以嗎?  (唔想摌走D泥太深了)
還是要係泥面鋪D沙係面先?

我起左D草皮~D泥一尺深凹凸不平
係咪只要壓平D泥..就咁裝膠地板可以嗎?  (唔想摌走D泥太深了)
還是要係 ...
羽毛刀 發表於 2016-7-25 23:26

你要知道
適用於混凝土、石材及木材等平坦堅硬的表面

斷估鋪咗沙都唔算平坦堅硬的表面噃。

你要知道
適用於混凝土、石材及木材等平坦率堅硬的表面

斷估鋪咗沙都唔算平坦堅硬的表面噃。 ...
高登阿伯 發表於 2016-7-26 01:49
我上網睇過d片
見人泥地再鋪黄沙。之後用支棍人手用腳壓實。之後鋪木地板

我上網睇過d片
見人泥地再鋪黄沙。之後用支棍人手用腳壓實。之後鋪木地板 ...
羽毛刀 發表於 2016-7-26 11:28

其實你係香港都常見 行人路舖地磚

下面都係泥底 再舖沙 跟住先放磚

當然中途會用機 將地面泥及沙打實

https://www.google.com.hk/search ... o8KHaQFAMAQ_AUICCgB

其實你係香港都常見 行人路舖地磚

下面都係泥底 再舖沙 跟住先放磚

當然中途會用機 將地面泥及沙打 ...
別問我是誰 發表於 2016-7-26 19:50

請問D沙係邊度買? 幾錢左右?

請問D沙係邊度買? 幾錢左右?
羽毛刀 發表於 2016-7-26 19:59

泥水都係用呢啲沙 唔係沙灘既鹹水沙 係河沙

量小可去五金舖都買到 (量大就唔化算)

量大應該搵呢啲批發既沙倉買

Google 搜尋 批發沙倉

唔知買幾多 ? 買果時同佢講你幾大地方 咩用途 佢會提供意見比你

我上網睇過d片
見人泥地再鋪黄沙。之後用支棍人手用腳壓實。之後鋪木地板 ...
羽毛刀 發表於 2016-7-26 11:28

點解唔直接問IKEA?

點解唔直接問IKEA?
高登阿伯 發表於 2016-7-26 22:34

其實搵緊淘返來~不過搵都多數係【膠木】合成都~24~30蚊塊
我想搵IKEA果隻全膠..淘應該平D未搵到同類

其實搵緊淘返來~不過搵都多數係【膠木】合成都~24~30蚊塊
我想搵IKEA果隻全膠..淘應該平D未搵到同類 ...
羽毛刀 發表於 2016-7-26 23:11

以我所知並非隻隻户外地板可以落沙面,最好問清楚至買。

淘落嚟運費唔平,未必有著數。

落沙只係想疏水好D,平時如果你見D泥面無積水可唔落沙..落沙你要震實至鋪板
沙約$270/噸,一車約2噸