請問有人師兄知道塊板係咪燒左

如果要DIY修理難嗎?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用白眼可以睇到。;)

一粒粒check 啦. On broad check 會冇咁準, 不過我通常onboard check 一野先,懷疑才㶥出來check.

不如講下你點解覺得佢壞?

先生,睇你嘅氣息唔係幾好喎,小心有大劫呀!輕側破財,重側。。。恐怕會有血光之災呀!

via HKEPC Reader for Android

會突然拆出黎睇其實已經有事發生
多謝師兄提醒
把風扇吹吹下突然有燶味就馬上關機檢查
見到塊板個位置傳出黎就拆機睇睇
先見到塊板燶燶地
當時係插原裝火牛用緊的

呢把風扇
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果要DIY修理難嗎?
KratosHK 發表於 2016-8-2 12:36

師兄, 你塊板下面重有IC 響度架,有粒 4 MHz crystal 點會咁簡單 !

用白眼可以睇到。;)

一粒粒check 啦. On broad check 會冇咁準, 不過我通常onboard check 一野先,懷疑 ...
七彩小生 發表於 2016-8-2 13:45

而家其實已經著唔到
打開黎睇只有呢幾個位有燒燶既痕跡
最後用個時亦係呢塊板既位置傳出燶味
礙於小弟電子知識淺薄
所以上黎問問自己換好定比人整好

比較有趣系有粒4MHz 晶體, 塊板底下應該仲有其他IC.

師兄, 你塊板下面重有IC 響度架,有粒 4 MHz crystal 點會咁簡單 !
smallstar 發表於 2016-8-2 14:23

咁睇黎比人整好了
其實唔明點解會燒呢個位
用太長時間唔係應該氅摩打既咩
個摩打反而無乜事故(馬上拆開之後摸過無特別過熱)

比較有趣系有粒4MHz 晶體, 塊板底下應該仲有其他IC.
7145d33p 發表於 2016-8-2 14:23

我等陣影多幾張相睇下
可能係連去另一邊個時間制的