[操作疑難] 假天花 出問題

大家好! 屋企假天花 嘅 一邊,有 一個 L 形狀 嘅 鋁片(?)支撐,最近鬆脫。搞到個 天花 想 墜落黎。

我睇,師傅好似喺用 特別的膠水 粘住 鋁片到墻身 作支撐。  請大家俾下意見,應該點處理好?

屋企裝修喺上手業主留低嘅。我本身唔多識裝修嘢。若果可以,想自己搞番好。謝謝!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

似係生膠,再用石纸
牆身係 磚or 牆紙?

好似要加石屎釘

最近自己diy左廚廁,都係錫紙加釘膠

估計應該係用 (釘膠) 黐 再用錫紙固定等佢乾

覺得邊度鬆 就係果度鑽孔收螺絲固定返佢

墻身是磚

似係生膠,再用石纸
牆身係 磚or 牆紙?
x31 發表於 2016-8-3 13:17

1. L 型板+ 釘膠 就  癡落 磚墻身。  咁 啲 錫紙,你覺得先 點 癡住 L 型板和 墻身呢?

2. 鑽孔收螺絲固定,可否講下具體步驟是點? 因為 冇經驗。  考慮緊自己買工具做。

估計應該係用 (釘膠) 黐 再用錫紙固定等佢乾

覺得邊度鬆 就係果度鑽孔收螺絲固定返佢 ...
別問我是誰 發表於 2016-8-3 14:03

1. L 型板+ 釘膠 就  癡落 磚墻身。  咁 啲 錫紙,你覺得先 點 癡住 L 型板和 墻身呢?

2. 鑽孔收螺絲固 ...
terry_beginner 發表於 2016-8-3 15:50

1.因為做果時啲膠未乾透 所以用鍚紙暫時固定 而家啲膠乾哂 鍚紙已經無用

2.覺得邊度甩 例如紅色位置甩 就用風綱鑽咀鑽穿條 L 角
  再用石屎鑽咀鑽牆 再用膠質螺絲收返實佢
  如果後面係木板 唔駛鑽石屎或木板 直接收螺絲

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1. 係咪啲 鍚紙 本身就有 粘力,可以 “碼” 住 兩樣野? 並非 煮食用的 鍚紙 @@

2. 有D 概念啦。多謝!  咁 膠質螺絲, 用 幾長 比較穩妥呢?

我家裡只有一個 12V 的電批,淘寶買嘅。 要鑚 磚,係咪要 AC 電鑚? 若果喺 家用實用型,有冇推薦?

我打算以後屋企的簡單工程,都 嘗試 自學解決。省啲錢

1.因為做果時啲膠未乾透 所以用鍚紙暫時固定 而家啲膠乾哂 鍚紙已經無用

2.覺得邊度甩 例如紅色 ...
別問我是誰 發表於 2016-8-3 16:00

1. 係咪啲 鍚紙 本身就有 粘力,可以 “碼” 住 兩樣野? 並非 煮食用的 鍚紙 @@

2. 有D 概念啦。多謝!   ...
terry_beginner 發表於 2016-8-3 16:26

唔係煮食用的 鍚紙 果啲鍚紙有膠紙面 通常用係 (風槽,抽油煙機喉)

電批鑽唔到牆 要有震既電鑽先得 最好係油壓鑽 (去借把嚟用)

螺絲我建議 吋二 至 吋半長

用風綱鑽咀鑽穿條 L 角 支鑽咀唔好鑽到牆 否則鑽咀好快頓 (崩,唔利)