[操作疑難] 想請教P記電飯煲點換內置電池容易嗎?

想請教P記電飯煲點換內置電池容易嗎? 有部P記 SR-ND10電飯煲一關電掣個時鐘隔一陣就沒有顯示了! 上 google及 hkepc 查了一下, 有人話換電比較複雜, 另外唔知粒電係充電式定係非充電式呢? 請指教一下, 謝謝!
HKEPC 舊 POST

記得以前睇過post教人換電.粒電好平不過就成部要拆散曬先拆度個面版黎換.因為我都係用呢隻飯煲.粒電用三四年就要換.唔記得係台灣post定yt.

記得以前睇過post教人換電.粒電好平不過就成部要拆散曬先拆度個面版黎換.因為我都係用呢隻飯煲.粒電用三四 ...
bei6266 發表於 2016-8-5 10:11

同呢度講架係未一樣呢?

記得曾經在這壇回過貼
是要全拆才看到電池的

我都用緊呢個電飯煲,個鐘越來越慢,都想抉左粒電, 記得以前有人post過換電,差不多要拆散成個飯煲,而且粒係焊死係底板上,非常難攪

我都用緊呢個電飯煲,個鐘越來越慢,都想抉左粒電, 記得以前有人post過換電,差不多要拆散成個飯煲,而且粒係焊 ...
Vincent2006 發表於 2016-8-5 19:50

最煩都係有啲型號要搞甩塊面板貼膜,真係好容易留低一啲永久性疤痕......

最煩都係有啲型號要搞甩塊面板貼膜,真係好容易留低一啲永久性疤痕...... ...
logoff 發表於 2016-8-5 21:15

前幾天拆過出黎睇, 原來係粒 CR2354, 呢左係個 LCD 底下, 粒 CR2354 應該係非充電池款式吧! 如果是這樣將佢改成電池座, 如 CR2032之類, 因為網上啲人講大約三到四年左右就要換一次內置電池, 咁換左個座以後換電池就方便很多了! 好似幫底板換電池咁方便同簡單了!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問各位高手如果將原來粒 CR2354 換出來, 加個 CR2032 電池座上去, 如果兩腳間距是一様的話, 這樣可行嗎? 請指教一下, 謝謝!

請問各位高手如果將原來粒 CR2354 換出來, 加個 CR2032 電池座上去, 如果兩腳間距是一様的話, 這樣可行嗎?  ...
sonycliepda 發表於 2016-8-9 13:33

如果兩類電池電壓一樣當然無問題

呢粒係充電黎喎,鴨記新昌有賣