[操作疑難] 100VAC 9.25VDC 3MA 火牛問題!!

呢個牛係日本買既!! 一個小型電器用!!

1. 想問我配返個 220V 9V既火牛就可以安心使用? (佢寫9.25VDC)
2. 我會24小時長時間插,因為佢係一個數字顯示器黎!! 會唔會有機會燒左個電子產品?
3. 3MA好細..........未去鴨記,睇過屋企D火牛,最少都500MA....
     如果9V 500MA既牛係咪都係唔得?

請教各位^^

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係mA, 唔係MA.  1MA = 1,000,000A = 1,000,000,000mA

呢D唔係充電用, 用220V轉9V DC應該無問題. 唔好DC/AC, 正負都唔識分就得啦.

係mA, 唔係MA.  1MA = 1,000,000A = 1,000,000,000mA

呢D唔係充電用, 用220V轉9V DC應該無問題. 唔好DC/AC ...
jwong852 發表於 2016-8-6 18:10

正負點分,真係唔識,請教下我....><
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

lewisfai 發表於 2016-8-6 06:50 PM

隻舊牛面有寫

lewisfai 發表於 2016-8-6 18:50

插頭裏面正極,外面負極。

咁細電流, 淘呢 d 仲好

如非淘開嘢,去鴨記買隻 super 牌 9V萬用牛重穩陣啦,我覺得好過買大陸不知名火牛。我相信3~4拾蚊搞掂。

回覆 1# lewisfai

最好check下佢輸出的電壓是幾多先,睇下佢本身係regulated定係unregulated.
如果no-load時,輸出電壓大約是9.25V的話,就應該是regulated,咁就最好配番係regulated會好D。

得果3mA穩唔穩壓都無乜大影響啦!

無穩壓配合,如個pH錶內部線路設計唔配合既話,出黎既讀數可能會好唔準。
不過亦可能係火牛塊牌片標示搞錯,如pH錶顯示有背光,唔應該只用3mA咁少。
如無他錶測電壓(因樓主正負極都好似唔識分),可將個100V牛個膠殼打開,將裡面結構及電路塊影相放上黎,師兄們睇得清楚d會比到適合d建議。