更換LED燈板

飯廳LED燈燒左
想成粒換,但鴨記搵唔到,有個店員話買個LED燈板自己焊番
請問係用辣雞熔左正負極既錫(圖中兩個紅框)就可以甩到塊LED燈板出黎?

Not clear, bright and sharp enough in yr picture!

how do u know is the LED component burnt but not the other components?

可先焊甩條紅線,用有3V他錶電阻檔RX1(如YX-360TR)測下粒LED著唔著(原接紅線焊點接黑筆,另一焊點接紅筆),無果類他錶就用任何一粒手機鋰電接一粒10~33歐電阻,[+]極接原接紅線焊點,[-]極接另一焊點,睇下粒著唔著,唔著就再翻轉接試試,先肯定係咪粒LED壞先。
就算真係燒左粒LED而膽內驅動電路冇壞,都有要留意個LED膽係幾W,因膽內只有一粒LED,厘種package LED從1W~5W都有。

how do u know is the LED component burnt but not the other components?
pppp41 發表於 2016-8-7 13:08

其實小弟都唔肯定邊個部份壞

可先焊甩條紅線,用有3V他錶電阻檔RX1(如YX-360TR)測下粒LED著唔著(原接紅線焊點接黑筆,另一焊點接紅筆 ...
diputs 發表於 2016-8-7 14:59

其實我想燈板連燈全個換

飯廳燈係一組,定係一支

回覆 5# lokchan
不如將個LED膽(未拆開)影相放上黎,包括印係膽外殼電氣規格,可能有師兄知道邊度有得買。

飯廳燈係一組,定係一支
only 發表於 2016-8-7 19:38

一組三支,三支燈同一時間全部壞哂
不如將個LED膽(未拆開)影相放上黎,包括印係膽外殼電氣規格,可能有師兄知道邊度有得買。 ...
diputs 發表於 2016-8-7 23:22

其實入面係中空的,只係用黎固定塊LED燈板同比紅黑電線穿過
成個燈膽係得LED燈板

一組三支,三支燈同一時間全部壞哂

其實入面係中空的,只係用黎固定塊LED燈板同比紅黑電線穿過
成個燈膽係 ...
lokchan 發表於 2016-8-11 00:42

會唔會係個 LED driver 壞咗?抑或係最根本嘅問題......冇電到?