想請教一下8字線的規格

我由日本亞瑪遜果邊買左部日版pioneer bd player返黎 (但未運到)
要換返3腳頭電源線, 請問配返香港線的話有咩要留意?

部機後面寫100-240v, 應該無問題, 但亦有寫住17W

但出面d線好似寫幾多A多, 唔覺眼寫support幾多W咁
咁我應該點揀??

新手求指點下

Watt=V X A
求奇一條都可以了,玩Hi-Fi Grade另計

Watt=V X A
求奇一條都可以了,玩Hi-Fi Grade另計
人中之龍 發表於 2016-8-7 05:23

應該係 W = V x A X PF
不過頂盡都唔會過0.2A, 求其一條垃圾線都得。

部機逢邊度有寫100-240v??您要配火牛。

pslleung 發表於 2016-8-7 07:18
Agree X 2, 但凡日本 本土機多数行110V,呢部亦係,直插HK瓜得?

呢度下面post有隻24v火牛燒咗就係110v插市電.

會唔會係網上攞圖?我見連serial no. 位都無serial no. 貼紙。

pslleung 發表於 2016-8-7 07:18

圖係日本官網的
初頭見同型號但其他歐洲國家版本都係170k, 而且都係mic, 又見部機印住100v ""~"" 以為日版機只係印少左 "240v"
甘咪又要加多舊變壓器.............

如果17w咁低需求的, 係咪最基本的都夠呢?

呢款的話係咪都ok? 直接插原裝電源線落去再插拖板? 30va夠唔夠 ? 定需要50va果款? sorry 唔識計

有hifi mind, 要查8字裹那條是Live or Neutral

等部機到咗睇下是否 wide range 電源先啦。