為舊款DSO改裝FDD Emulator (Tektronix TDS784C)

早排淘了部Tektronix TDS784C返來玩, 賣家原本話全正常, 返到來一做self test就出「FAIL ++ Acquisition」error. 不過, 好彩最後總算解決了.
部Tektronix TDS784C已經係20年前的產物, 仲用緊Floppy Drive, 與現今科技夾夾不入, 淘寶有一種叫「仿真軟驅」的東西. 部機整番後順便試下去改裝, 以後就可以好方便咁用USB手指啦。

「仿真軟驅」分3種:

最後我選擇了「標準型」, 由於部scope的drive係SlimLine, 還要買埋34pin轉26pin的adaptor

利用專用Program去Format手指, 由於我買的是「標準型」, 所以只可格式化成一隻1.44MB

換了上去, 按Scope的HARDCOPY制, 即刻出「media is not compatible」. 拆返出來, 搵部舊電腦試下, 發覺一切正常(電腦係直接駁34pin cable), 咁即係34pin轉26pin的adaptor出事?
上網check下26pin頭同34pin頭的pinout有咩分別. 發覺pin8及pin9的signal在34pin頭係無的.

睇一睇, scope的schematic, 發覺Tektronix TDS784C真係有用到這兩條pin.

駁返隻Floppy, check下pin8及pin9的signal, 發現pin9是'1', 而當read/write時pin8就會變'0'.
試下將pin9 pull high, pin8 pull low.

再試, 今次成功啦~

Save做BMP, 每個file要成300KB, 最後選用RLE, 每個file都係40KB左右.  讀寫速度方面, 改了做FDD Emulator和未改之前, 其實分別不大.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢部野20年前買幾多錢一部?

欣赏師兄研究&分享精神,部scope 幾$?
是禍是福,宜家行 flash 仲正 (雖然仲係 1.44M)

回覆 2# YES_MAN

我係二手淘返來,20年前賣幾多錢真係唔知,不過當年以1GHz BW同4GS/s的specification, 我相信唔會平。

欣赏師兄研究&分享精神,部scope 幾$?
是禍是福,宜家行 flash 仲正 (雖然仲係 1.44M) ...
GbE 發表於 2016-8-7 20:39

我係三千幾港紙淘返來的。

樓主勁...
self test就出事是指 floppy?

樓主勁...
self test就出事是指 floppy?
tomchen 發表於 2016-8-7 22:18

唔係Floppy, 如果係Floppy就簡單了⋯⋯
係出"FAIL ++ Acquisition"
賣家原本話係全正常,淘寶野真係認真就輸了⋯⋯

以為係 floppy 壞 x2, 段估有其它 I/O, 但咁耐嘅產物, OS / program 都 out 晒, 焗 mod.
Selftest 出"FAIL ++ Acquisition" 都行到, 整番?

呢部野20年前買幾多錢一部?
YES_MAN 發表於 2016-8-7 20:16

20年前 TDS754C (500MHz 2GS/s) basic config.無記錯係 US$兩皮左右, 呢部係 1GHz 4GS/s, 應該貴好多.

我都有convert個隻slim floppy 俾 desktop用,但無遇到你這問題。