朋友換了變頻冷氣真系慳好多錢??

有無C兄對比過,剛剛同朋友飲酒吹水,他的公司換了變頻式冷氣(系工廠區),以前一期電費大約1500-1700,宜家600蚊左右電費,系咪真系咁慳電??
自己真系聽到真系嚇一跳,慳到咁離譜???唔通科技真系補給到??

舊居200幾尺窗口機,夏天未至於24*7 $3000
新居400幾尺兩部變頻分體,真正24*7 $1300

咩係變頻冷氣 留明學野

via HKEPC Reader for Android LG V10

咩係變頻冷氣 留明學野

via HKEPC Reader for Android LG V10
lyh1993 發表於 2016-8-11 07:26

outdoor 壓縮機,風扇,會減 Hz

慳到的電係留俾維修用, 因為變頻真係好壞

chinwah 發表於 2016-8-11 07:41

一年慳3千電費,部機用到3年,維修都費事,換過部啦

via HKEPC Reader for Android

咩野公司用咁少電,一般家居都多過佢

chinwah 發表於 2016-8-11 07:41

好壞是什麼意思

outdoor 壓縮機,風扇,會減 Hz
only 發表於 2016-8-11 07:39

咩叫減Hz
求教

聽講變頻式係用直流電機傳統式係用交流電機

via HKEPC Reader for Android

咩叫減Hz
求教

聽講變頻式係用直流電機傳統式係用交流電機

via HKEPC Reader for Android ...
schmike 發表於 2016-8-11 08:11

笑咗!  呢倒真係up得就up!