[請教] 四驅車DC MOTOR維修一問

想請問一下, 我有車仔用四驅車果D DC motor 仔既 (正確名稱不清楚,SORRY), 發現架車仔唔行壞左, 拆左個摩打出黎睇,

1) 用DC supply 3V比電, 發現佢無燒斷架喎, 有電流入, 但唔轉,.
2) 再拆開入面睇個contact 位同個 commutator 都無事,  我再直接比電落個commutator 到, 一樣係有電流入, 但唔轉
到底係乜事呢? 有無得整番個motor仔架呢? 看似真係好簡單, 入面3粗winding, 3個commutator, 線圈無斷, 又過到電, 但唔轉.

PS. 我比電試既時候, 有插番落去個摩打殼到, 因為原來個殼入面先有磁石/磁牆,
haha, 初時我就咁係出面比電無插番落個殼到磁牆, 實唔轉啦, 自己玩自己.

謝謝.

想請問一下, 我有車仔用四驅車果D DC motor 仔既 (正確名稱不清楚,SORRY), 發現架車仔唔行壞左, 拆左個摩打 ...
invincible 發表於 2016-8-11 11:00

摩打芯線圈入面或有漆皮溶解

使到線圈入面短路

使到線圈入面短路
imax 發表於 2016-8-11 16:07

讚同,我細個果時都因為咁燒左幾個。

使到線圈入面短路

謝謝師兄.
哦, 原來係咁.........
車仔入面個摩打, 比D小朋友格硬knok住左個碌唔比佢行, 係咪就係因為咁而令到 (漆皮溶解) 再 (線圈入面短路)?

咁仲有無得醫, 有無救?

謝謝師兄.

你有沒有漆皮綫,如果沒就有得救,不過你上可以上淘記試下打130電機,玩具馬達,楝番個電壓,基本上都可以

你有沒有漆皮綫,如果沒就有得救,不過你上可以上淘記試下打130電機,玩具馬達,楝番個電壓,基本上都可以 ...
yip118 發表於 2016-8-13 15:14

哈哈,唔該師兄.

我無漆皮線呀, 我都有上TB搵, 見到好多130電機/馬達, 其實都好平, 5元有10個....哈哈.
不過純綷想知佢壞乜, 有無得救.

使到線圈入面短路

再睇番, 師兄你話「漆皮線溶解」, 但係一般漆皮線應該唔會咁低溫就溶吧??? 我以前做過下火牛公司, D火牛煲到好熱, 過100度都無事, 130度先叫fail, 我用2粒電蕊仔, 唔會推到隻摩打咁高溫吧?

純綷一問, 不起勿插, 謝謝.

回覆 7# invincible

勿小覷電池仔........

返主題:
rotor windings 是機繞, 若師兄無此經驗, 恐怕手繞得嚟, 唔夠原本咁實.

knok住左個碌 <---  個MOTOR 就咁駁電池GE 話呢下就會GG 啦