[操作疑難] 施耐德奇勝都會E3000

我有一個施耐德奇勝都會e3000電燈制其中一個長期通電就係開或關燈都著住,是否一定要換e3000個制定可拆開整整就可以?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我有一個施耐德奇勝都會e3000電燈制其中一個長期通電就係開或關燈都著住,是否一定要換e3000個制定可拆開整 ...
r38sun 發表於 2016-8-11 11:04

咁奇怪,燈制粒 led 係靠(回路取N)
開燈制,應該唔著

真係要拆落嚟check吓乜原因喇!

啪咗ON,LED冇理由會着喎!

有無試過, 開晒3個燈制, 睇下會唔會著

我有一個施耐德奇勝都會e3000電燈制其中一個長期通電就係開或關燈都著住,是否一定要換e3000個制定可拆開整 ...
r38sun 發表於 2016-8-11 11:04

有可能接錯線

燈制個LED唔著但房天花燈長著?

燈制個LED唔著但房天花燈長著?
r38sun 發表於 2016-8-12 00:31

即係其中一個燈制冇咗 "開關" 功能,唔係燈制上嘅LED長着。

新裝嘅定係之前正常用緊?拖幾大瓦數嘅燈?

假如係新裝嘅,有機會係駁錯線,如之前正常,依家用唔到,咁好大機會係果個制燒咗(或者入面短路),要換嘅話要成個(3路)制面換,唔可以單獨換一路。

另外,壞咗呢一路有冇連接其它燈制做雙路開關?

樓主天花燈太低火數或者係 LED ,只要拆左 E3000 入面果兩條黑線就得,即係唔好駁果粒 LED

回覆 7# dcc2000
樓主天花橙太低火數,所以就算制熄左,經粒 LED ,果幾百 mA 電流 已經令燈著

回覆  dcc2000
樓主天花橙太低火數,所以就算制熄左,經粒 LED ,果幾百 mA 電流 已經令燈著 ...
jamesting 發表於 2016-8-12 02:37

個制off果時,點會有幾百mA電流 ?

一隻20W燈胆都係一百mA左右咋。

粒LED有串粒xxxK電阻。