豐葉牌的usb拖板有無得自己維修(加入相片#6)

家中豐葉6位usb拖板用左兩年,
琴晚usb終於充唔到電,用3米usb充電線,
個拖板其實係兩個星期前已發現usb位下的紅色燈已不停閃爍,
有插線同無插都會閃,但當時usb位仍有電供應,以為只係壞左燈仔,
但一路用發現充電係時得時唔得,最後琴晚充唔到電,咁我試左一輪,發現只插usb電線兩條或4條都拎唔到電,電線已check左無事,
但插一支淘寶送的usb燈仔又著喎,
usb燈仔加充電線又work喎,
但拖板燈你仍閃爍,
我諗個拖板個usb充電組那頭近,但佢只壞usb部份,請問自己能夠維修嗎?
我有自己換微動同diy usb線經驗

無得整的話買邊款好,暫時買左個xpower 5prot 用住先,請推介一下,我想要三腳位有獨立開關款,謝

已加入相片#6

家中豐葉6位usb拖板用左兩年,
琴晚usb終於充唔到電,用3米usb充電線,
個拖板其實係兩個星期前已發現usb位 ...
chi333 發表於 2016-8-16 13:53

橫掂都壞壞地, 不如拆出黎望望睇下係未啲 Cap. 大肚咁簡單?

橫掂都壞壞地, 不如拆出黎望望睇下係未啲 Cap. 大肚咁簡單?
sonycliepda 發表於 2016-8-16 14:19

其實要拎返個拖板出黎好大工程,因為佢條線係橫跨兩個書櫃背部走,我諗住都要一換一先再整,家中有其他普通拖板,但換都要等我有時間先,最近返夜班

用咗幾多年???
imac1997 發表於 2016-8-16 14:47

兩年

兩年
chi333 發表於 2016-8-16 15:14

今日返工前係黃金買左個xpower 5port 用住先,點知今日係腦場電腦節,返到公司打開本廣告書仔......新高登orico仲平過我舊xpower二十幾蚊,仲有個架送

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

更新相片及影像

https://youtu.be/l1PX8LwV7yk

IC101 D105 區域看來發熱嚴重,先 check check 此區零件吧

IC101 D105 區域看來發熱嚴重,先 check check 此區零件吧
tomchen 發表於 2016-8-17 15:35

唔識check,我只係入門中的入門,連d電子叫乜名都唔識

位置見到,係同師兄咁講係發熱區,因為塊pcb個區深色左

我覺d焊接好差 ,話晒大牌子......

咁係咪換左個粒ic會好d?

唔識check,我只係入門中的入門,連d電子叫乜名都唔識

位置見到,係同師兄咁講係發熱區,因為塊pcb個區深色左

我覺d焊接好差 ,話晒大牌子......

咁係咪換左個粒ic會好d?
chi333 發表於 2016-8-17 17:19

照睇你第一篇文所講,似係低功率輸出時無問題 (推 Led 燈仔)
稍為大需求扯電時就跌 watt 嚴重,可能真係 ic 老化.. 估架咋

三葉唔係大牌子...第日賣記住..奇勝好過佢..望清用料好膠