請推介F頭靚天線

牆身插座係F頭, 駁返電視
用邊款天線好?
裝電視CFU建議我買條靚D, 因為依家用緊O個條"軟DUM DUR", 兩零蚊條, 郁一郁條線都有機會爆格
唔該

用RG6 cable整條,一頭夾個F connector,另一頭夾個TV connector。要夾或者係compression嘅。裝衛星電視時個cf整咗條嚟駁個set top box入電視。

用RG6 cable整條,一頭夾個F connector,另一頭夾個TV connector。要夾或者係compression嘅。裝衛星電視時 ...
鄧記 發表於 2016-8-17 15:38

我有RG6 CABLE呀, 我識夾 F頭, 但係U頭要買咩配件夾? 有冇分靚同唔靚架呢?
分別差幾遠

唔明你講關於衛星電視..........????

回復 3 #liar_p

U頭唔駛特殊工具夾,唔同牌子嘅頭接法都唔同

一般來講我覺得8仔果隻已經唔錯,叫做個蓋都有屏蔽

唔明你講關於衛星電視 ...
liar_p 發表於 2016-8-17 15:47

係話衛星電視個機頂盒,個RF output係F connector,於是個cf夾咗條RG6 cable,一頭係F,另一頭係TV connector,插落電視機天線輸入。係呢啲咁樣嘅頭:

都係通街有得賣嘅大路貨,不過都有公仔睇。

近來好似興呢隻compression F plug

見過有RCA蓮花插version,好似未見有TV插。或有之也,我未之見也。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係話衛星電視個機頂盒,個RF output係F connector,於是個cf夾咗條RG6 cable,一頭係F,另一頭係TV conne ...
鄧記 發表於 2016-8-17 19:48

TV connector要點駁, 容易嗎?

回覆 6# liar_p

Post #5第一幅圖係F connector,第二幅係TV connector,個頭前面唔同,後面夾個部份係一樣嘅,你可以夾到F頭應該可以夾到個TV頭(香港叫U頭?),一樣係插條RG6 cable入去,不過芯線凸出幾多要预準啲。

利伸:我未夾過,CF夾嘅。

回覆  liar_p

Post #5第一幅圖係F connector,第二幅係TV connector,個頭前面唔同,後面夾個部份係一樣 ...
鄧記 發表於 2016-8-18 11:55

我之前F頭係買唔使夾既, 擰入去O個隻

回覆 8# liar_p

夾嘅好啲。google吓就知。

我有RG6 CABLE呀, 我識夾 F頭, 但係U頭要買咩配件夾? 有冇分靚同唔靚架呢?
分別差幾遠

唔明你講關於衛星 ...
liar_p 發表於 2016-8-17 15:47

去鴨街買,拾幾蚊粒。